Turkse bedrijven vragen Saoedi-Arabië en Marokko ‘onofficiële boycot’ op te heffen

Vertegenwoordigers van het Turkse bedrijfsleven hebben Saoedi-Arabië en Marokko opgeroepen om hun acties ongedaan te maken.

Oproepen tot boycot van Turkse goederen in Saoedi-Arabië en het besluit van Marokko om de heffingen op tientallen Turkse producten te verhogen, zal ook een negatief effect hebben op beide landen, zei Hasan Hüseyin Bayram, hoofd van de Turkse Home Textile Industrialists and Businessmen Association (TETSIAD).

In een verklaring van dinsdag zei Bayram dat de onofficiële boycotbesluiten van de twee landen, die een gemeenschappelijke religieuze en historische achtergrond hebben met Turkije, het wederzijdse samenwerkingsbeleid zullen schaden.

Volgens het Turkse Daily Sabah heeft Riyad onlangs een informele boycot van invoer uit Turkije ingevoerd. De banden tussen de twee landen zijn al een aantal jaren op gespannen voet.

Eind vorige week riep de Saoedische prins Abdurrahman Bin Musa’ad Al-Saud op tot een boycot van Turkse import totdat “Ankara haar beleid tegen het Koninkrijk herziet”. Ajlan al-Ajlan, het hoofd van de Kamer van koophandel van Saoedi-Arabië, riep onlangs op tot een boycot van Turkse producten als reactie op wat hij aanhoudende vijandigheid vanuit Ankara noemde.

Turkse bedrijven hebben ook gezegd dat ze geconfronteerd worden met nieuwe vertragingen bij de export van textiel en kleding naar Marokko. Ze hebben geklaagd over ongebruikelijke verzoeken om papierwerk en vertragingen tot vijf keer de norm voor inklaring door de douane in Marokko, vertelden bronnen dinsdag aan Reuters.

Turkije exporteerde vorig jaar meer dan $ 2,2 miljard aan goederen naar Marokko, waarvan textielproducten $ 1 miljard vertegenwoordigden, zei Bayram. De belastingtarieven, die vorig jaar op ‘nul’ waren, zijn geleidelijk verhoogd. We hebben vernomen dat er is begonnen met werken om dit cijfer te verhogen tot 27%”, zegt hij.

De voorzitter van de Uludağ Textile Exporters Association (UTIB), Pınar Taşdelen Engin, zei dat deze ontwikkelingen een negatieve invloed zouden hebben op de bilaterale betrekkingen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.