Turkse exporteurs klagen over nieuwe douanevertragingen in Marokko

Turkse bedrijven zeggen dat ze geconfronteerd worden met nieuwe vertragingen bij de export van textiel en kleding naar Noord-Afrikaanse landen. Met name Marokko die een handelsovereenkomst heeft gewijzigd waarbij de invoerrechten op kleding met wel 90% worden verhoogd.

Exporteurs hebben geklaagd over ongebruikelijke verzoeken om papierwerk en vertragingen die tot vijf keer zo hoog zijn als de norm voor douaneafhandeling in Marokko en Algerije, aldus drie Turkse export groepen tegen Reuters.

Rabat die bezorgd was dat een vrijhandelsovereenkomst met Turkije uit 2004 schade heeft berokkend aan haar fabrikanten en detailhandelaren, zei vorige week dat de besprekingen die in januari met Ankara zijn begonnen, hebben geleid tot een wijziging in augustus. Marokkaanse media maakten bekend dat het amendement Marokko in staat stelt om de rechten voor 1.200 producten, waaronder textiel en kleding, gedurende vijf jaar met 90% te verhogen.

Volgens het Turkish Statistical Institute (TurkStat) is de handel tussen de twee landen de afgelopen jaren gestaag gestegen, tot bijna $ 2,58 miljard in 2017 en tot ongeveer $ 2,71 miljard in 2018, alvorens in 2019 $ 3 miljard te bereiken. Turkije exporteerde vorig jaar $ 2,31 miljard aan goederen naar Marokko, terwijl de Marokkaanse export naar Turkije $ 690 miljoen bedroeg, meldt Daily Sabah.

Gıyasettin Eyyüpkoca, hoofd van de Turkse Laleli Industry and Business Association, zei dat Marokko al lang de hoogste wettelijke invoerrechten heeft opgelegd aan Turkse importen om de binnenlandse productie te ondersteunen. Maar de afgelopen maanden hebben exporteurs te maken gehad met “onofficiële en ongedocumenteerde” vertragingen aan de grens, zei hij. “Het duurt zelfs 10 tot 12 dagen om onze goederen door de douane te krijgen, in plaats van de gebruikelijke twee dagen”, voegde hij aan toe.

Lees ook: Marokko bestrijdt import Turkse producten met verhoging invoerrechten

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.