Twee jaar na de arrestatie van Nasser Zefzafi

Vandaag is het twee jaar dat de leider van de Riffijnse volksbeweging, Nasser Zefzafi, werd gearresteerd vanuit een simpele huis in het plaatsje Rhaach in Temsamane.

In de vroege ochtend van 29 mei 2017 hebben de Marokkaanse marineboten Rhaach omsingeld vanuit de zee. Terwijl het leger, marechaussee, agenten en geheime agenten een simpele huis met veel geweld en machtsvertoon binnenvielen.

Nasser Zefzafi en twee anderen werden opgepakt, mishandeld en verkracht. De Riffijnse activisten werden per helikopter verplaatst naar Casablanca. In de lucht werd de Riffijnen echter verteld dat zij hen in zee gingen dumpen, zoals Marokko eerder deed met de Riffijnen in 1959.

Bij het arriveren in Casablanca werd Nasser vernederd en mishandeld door de rechtelijke politie die hem o.a. halfnaakt hebben gefilmd en het filmpje naar buiten bracht.

Zefzafi bracht meer dan 14 maanden in een isoleercel in de Oukkacha-gevangenis in Casablanca. Op 27 juni 2017 werd Nasser Zefzafi veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Het hof van beroep heeft op 6 april jl. de eerdere uitspraak tegen Nasser en de rest van de Riffijnse activisten bevestigd.

De groep van ruim 50 prominente activisten van de Riffijnse volksbeweging die verzameld waren in de Oukkacha-gevangenis in Casablanca werden na de tweede uitspraak verspreid over verschillende gevangenissen. Nasser Zefzafi, Nabil Ahamjik (20 jaar celstraf), Wassim El Boustati (20 jaar celstraf), Samir Ighid (20 jaar celstraf),Mohamed El Haki (15 jaar celstraf), Zakaria Adahchour (15 jaar celstraf) werden verplaatst naar de Ras Lma-gevangenis in Fes.

Zefzafi en vele andere activisten zijn in hongerstaking gegaan om te eisen dat ze verzameld worden in 1 gevangenis. De hongerstaking werd beëindigd nadat een delegatie van het Marokkaanse regime had beloofd die eis na te komen. Inmiddels zijn weken verstreken en de belofte is niet nagekomen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.