Twee overlevenden vertellen hoe 43 immigranten verdronken

Op Zaterdag 14 Juni 2018 om 02:00 uur in de nacht, vertrok er een boot vanuit Nador met 47 Sub Saharaanse immigranten met vrouwen en een kind aan boord richting Europa. Slechts 4 volwassen mannen overleefden de oversteek. 43 immigranten verdronken, waaronder twee vrouwen en een driejarig kind.

Twee van de overlevenden deden hun verhaal in een Spaanse krant; ”Het begon op 14 juni toen de immigranten te horen kregen dat de boot om 2:00 zou vertrekken, omdat de Marokkaanse grenswacht op die tijdstip terugkeren naar hun basis.

Om 2:00 vertrok de boot die vier uur lang vaarde tot de immigranten internationale wateren hadden bereikt. De twee bestuurders van Senegalese afkomst zonden SOS signalen uit om gered te worden door de Spaanse kustwacht”.

De twee overlevenden zeiden dat de bestuurders hen verteld hadden om zich niet te bewegen, zodat de boot niet zou gaan kapseizen. In afwachting van de Spaanse kustwacht, dobberde de boot uren lang op zee. De twee overlevenden zeiden dat ze geen voedsel noch water hadden.

Na de hoop op te hebben gegeven op enige redding, zijn ze tot de conclusie gekomen om maar terug te gaan varen richting Arif. De motor raakte echter defect en vatte vlam . De brand begon te verspreiden waardoor de immigranten in paniek de zee in sprongen zonder reddingsvesten.

Kort hierna begonnen ze een voor een te verdrinken, slechts tien van hen wisten boven water te drijven door zich vast te klampen aan brokken van de boot.

De twee overlevenden zeggen dat een van de bestuurders zelfmoord heeft gepleegd. Volgens de twee overlevenden schreeuwde de kapitein van de boot ” dat er geen hoop meer is en dat we niet gered zouden worden”. begon de bestuurder van de boot ”, waarna hij los liet van een stuk plastiek die hem drijvend hield om in het water te verdwijnen.

Twee dagen later waren nog maar vier in leven, in de avond van 16 juni werden zij gered door een helikopter van de Spaanse kustwacht, aldus dalil-rif.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.