Tweede Kamer wil aantal visa voor Marokkanen halveren

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid gestemd voor de motie van het lid Peter Valstar (VVD) over ‘bezien of kan worden aangesloten bij het Franse initiatief om visummaatregelen te nemen tegen landen die terugkeer tegenwerken‘.

De motie van Valstar focust zich op Marokko en Algerije die zeer slecht meewerken aan de terugkeer van eigen uitgeprocedeerde onderdanen uit Nederland.

Peter Valstar twitterde vandaag: ‘Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet aansluiting zoekt bij Frankrijk dat het aantal visa voor landen als Marokko gaat halveren omdat ze nauwelijks meewerken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde onderdanen.’

Eind vorige maand maakte Frankrijk bekend het aantal visa voor Marokko en Algerije te halveren omdat de twee landen niet meewerken met de terugkeer van de uitgeprocedeerde eigen onderdanen.

Algerije heeft haar ambassadeur in Parijs teruggeroepen. Marokko hield het bij een verklaring van Nasser Bourita die de tegenwerking ontkende en de schuld gaf aan Frankrijk. Volgens Bourita ligt de schuld bij Frankrijk en zegt dat de uitgeprocedeerde Marokkanen niet worden geaccepteerd in het Allawitisch koninkrijk omdat ze niet over PCR-testen beschikken. Volgens Bourita weigeren deze Marokkanen PCR-testen uit te voeren in Frankrijk, waardoor ze niet welkom zijn in Marokko.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.