UNESCO voegt couscous toe aan de lijst van immaterieel werelderfgoed

De Verenigde Naties hebben woensdag het Amazigh gerecht couscous/Seksu toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed nadat vier landen een verzoek hadden ingediend bij UNESCO.

Aartsrivalen Algerije en Marokko, naast Tunesië en Mauritanië, hadden in maart 2019 de nominatie ingediend om het eeuwenoude Amazigh gerecht toe te voegen aan de UNESCO-lijst van ’s werelds belangrijkste culturele praktijken.

“Tradities definiëren ons. Onze verschillen doen er niet toe, we zijn één. De kennis, praktijken en tradities met betrekking tot de bereiding en consumptie van couscous zijn zojuist ingeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed”, zei het VN-agentschap op sociale media.

‘De UNESCO feliciteerde de vier landen en noemde het een voorbeeld van internationale samenwerking. Dit is een gelegenheid om cultuur te vieren, diversiteit te vieren en vooral om alle dingen te vieren die ons verenigen’, schrijft Deutsche Welle.

Het opnemen van couscous in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed biedt het ook bescherming tegen verwoede pogingen van pan-Arabisten die het gerecht als Arabisch willen claimen. Ook eerdere pogingen van de pan-Arabische regimes in Rabat en Algiers om het Amazigh gerecht te claimen mislukten, waardoor ze gedwongen werden een gezamenlijk verzoek in te dienen.

Couscous is een eeuwenoud Amazigh gerecht dat gegeten wordt in heel Noord-Afrika. Couscous is ook bij de verarabiseerden bekend, omdat de verarabisering taalkundig en vooral ideologisch is, terwijl de keuken, kledij en tradities overwegend Amazigh bleven.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.