UNICEF waarschuwt voor lood in Marokkaanse specerijen

Een UNICEF-rapport van een paar dagen geleden waarschuwde dat er een te hoge concentratie lood zit in de specerijen die in Marokko worden verkocht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot maatregelen omdat het een gevaar vormt voor de gezondheid van de consument.

Volgens het rapport, uitgegeven door UNICEF en Clean Earth, is Marokko een van de landen waar een hogere concentratie lood werd aangetroffen in specerijen, samen met Georgië, Bangladesh, Pakistan en Nepal.

Het rapport gaf aan dat lood een sterk neurotoxine is dat onherstelbare schade aan de hersenen veroorzaakt, vooral bij kinderen. Volgens de WHO is er geen veilig niveau van blootstelling aan lood bekend. ‘Van relatief lage niveaus van blootstelling aan lood die voorheen als ‘veilig’ werden beschouwd, is aangetoond dat ze de gezondheid van kinderen en hun cognitieve ontwikkeling schaden. Lood is een krachtig neurotoxine dat, zelfs bij een lage blootstelling, wordt geassocieerd met een verlaging van de IQ-scores, een kortere aandachtsspanne en mogelijk gewelddadig en zelfs crimineel gedrag op latere leeftijd’ aldus WHO die eraan toe voegt dat ‘kinderen jonger dan 5 jaar het grootste risico lopen levenslange neurologische, cognitieve en fysieke schade op te lopen en zelfs de dood door loodvergiftiging. Ook oudere kinderen en volwassenen hebben ernstige gevolgen van langdurige blootstelling aan lood in voedsel, water en de lucht die ze inademen, waaronder een verhoogd risico op cardiovasculaire dood en nierbeschadiging op latere leeftijd.’

Onofficiële schattingen geven aan dat de consumptie van specerijen in Marokko jaarlijks ongeveer 35.000 ton bedraagt, de helft van deze behoeften wordt geïmporteerd uit het buitenland, meldt het regimegezinde Hespress vandaag. ‘De specerijenmarkt omvat meer dan twintig soorten, rode en zwarte peper behoren tot de meest populaire soorten die worden geconsumeerd’, voegt dezelfde bron aan toe.

Link naar het rapport: The Toxic Truth: Children’s Exposure to Lead Pollution Undermines a Generation of Future Potential

Lees ook: Minister zweeg over ‘Sidi Hrazem’ met schadelijke bacterie

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.