Vader van 3 politieke gevangenen uitgeput na bezoek

Honderden familieleden van de Riffijnse politieke gevangenen lijden in stilte. Hun verhaal bereikt de media niet omdat neutrale buitenlandse journalisten en waarnemers de toegang tot Arif wordt verboden door Marokko en omdat sommige correspondenten in Rabat zelfcensuur toepassen om hun persaccreditatie te behouden.

De foto hierboven werd gisteren massaal gedeeld door de Riffijnen op social media. De dochter van de man op die foto schreef dat haar vader uitgeput was na een bezoek aan zijn zoon in de gevangenis Ain Aicha in Taounate. Deze vader heeft nog twee andere politieke gevangenen in verschillende gevangenissen.

De vader van de ‘Ben Aissa broers’, zoals de drie bekend staan onder de Riffijnen, is doordeweeks continu onderweg en moet lange afstanden maken om zijn zoons te bezoeken. Naast de enorme financiële lasten vergt het ook veel energie die de oude man parten begint te spelen.

Vandaag viert heel de wereld de Internationale Dag van de Persvrijheid. Een van de ‘Ben Aissa broers’, Hakim, was een burgerjournalist voor Akhbar Rif. Hij is niet de enige die vast zit voor zijn journalistieke werk, Marokko heeft acht andere (burger)journalisten opgepakt omdat zij berichtten over de Riffijnse volksbeweging.

Voor de vader van de drie politieke gevangenen is vandaag een normale dag vol lijden. Nadat hij gisteren uitgeput terugkeerde uit Taounate, moet hij vandaag zijn zoon bezoeken in de gevangenis in de stad Al Hoceima. De vermoeidheid moet hij zien te maskeren en iets verzinnen om zijn zoon moed in te spreken. En terwijl hij zich bevindt in de gevangenis in Al Hoceima moet de vader denken aan zijn derde zoon in een andere stad en hoe hij de transport en andere benodigdheden moet bekostigen.

De ”Ben Aissa’s” zijn niet de enige broers die opgepakt zijn door het Marokkaanse regime. Marokko heeft de verschillende broers verspreid over verschillende gevangenissen ver weg van Al Hoceima. Activisten en familieleden zeggen dat het bewust is gedaan om de familieleden en de Riffijnen te straffen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.