VAE wil gestrande Israëliërs in Marokko repatriëren

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) mocht ondanks de lockdown en de gespannen diplomatieke banden met Rabat haar gestrande burgers in Marokko repatriëren.

De Golfstaat heeft inmiddels tientallen burgers gerepatrieerd, slechts 74 gestrande toeristen wachten nog op repatriëring. De Verenigde Arabische Emiraten stelde aan Israël voor om de tientallen gestrande Israëliërs in Marokko te repatriëren aan boord van het Emiraatse vliegtuig die de laatste repatriëringsvlucht gaat verzorgen. Tel Aviv ging akkoord met het voorstel omdat ze zelf geen Israëlisch vliegtuig mogen sturen naar Marokko.

Opmerkelijk is dat Rabat niet betrokken werd bij de onderhandelingen tussen Israël en de verenigde Arabische Emiraten. Het Marokkaanse regime is woedend dat ze niet betrokken werden bij de onderhandelingen, met als gevolg dat de 74 Emiratiërs en de tientallen Israëliërs voorlopig in Marokko blijven.

Het Ministerie van Human Resources en Emiratisering heeft gedreigd met het opschorten van verdragen met landen die hun burgers niet repatriëren. Het dreigement komt omdat een aantal landen, waaronder Marokko, de oproepen van hun eigen burgers om te worden gerepatrieerd negeren. De gestrande Marokkanen in VAE protesteerden zelfs voor de Marokkaanse ambassade omdat ze niet bijgestaan worden.

De diplomatieke banden tussen Rabat en Abu Dhabi zijn de laatste tijd erg gespannen, meldt het anti-VAE Al Quds. VAE, een gulle donateur van het Marokkaanse regime, zet Rabat onder druk om de banden met Qatar, een andere donateur van het regime, te verbreken. Rabat heeft dat geweigerd en probeert haar relatie met de ruziënde Golfstaten te balanceren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.