Valse beschuldigingen Elsevier jegens Arif News

 

In een artikel dat gisteren verscheen in Elsevier over de Riffijnse volksbeweging zijn er veel onwaarheden verteld door de schrijver van het stuk Gerbert van der Aa. Eén van deze onwaarheden is dat Arif News volgens de schrijver een Facebookgroep is die ”de boel opstookt in Arif”.

Wij zullen op de onterechte zwartmakerij van dit weekblad, dat zich blijkbaar baseert op verdachte figuren die haar van foute informatie voorzien, uitgebreid antwoord geven:

1- Arif News is geen Facebookgroep, Arif News is een erkend bedrijf met een nieuwssite, een Facebook-pagina, een Twitter account en een YouTube kanaal.

2- Arif News publiceert nieuws in het Nederlands en Engels. De voertaal in Arif is het Riffijns en soms het Arabisch, Frans of Spaans. Hoe kan Arif News de boel in Arif opstoken terwijl de Riffijnen geen Nederlands begrijpen?

3- Arif News is opgestart in juli 2018. Ruim een jaar na de ontvoering van de Riffijnse activisten door de Marokkaanse staat. Toen wij de site lanceerden zaten honderden Riffijnen vast en was Imad El Attabi al doodgeschoten door de Marokkaanse troepen. Er was geen media-aandacht voor de Riffijnse zaak, iets dat Elsevier zelf toegeeft in het artikel, ons initiatief was dan ook om te helpen de aandacht te vragen voor de situatie in Arif.

4- Toen de activisten nog vrij waren en mega-protesten plaatsvonden in Arif was er nog geen Arif News. Kan Elsevier ons vertellen wie toen de Riffijnen aan het opstoken was? Hebben de Riffijnen überhaupt een opstoker nodig om de straten op te gaan tegen de Marokkaanse discriminatie, repressie en segregatiepolitiek?

5- Op Arif News staat een vertaling van het eisenpakket van de Riffijnse volksbeweging. Wij nodigen de journalist van Elsevier uit om zijn werk te doen en het eisenpakket te lezen. Als er een eis tussen zit die over zelfbeschikkingsrecht gaat dan gaan wij de site en de pagina offline zetten.

6- Zelfbeschikkingsrecht ‘separatisme’ noemen en wanhopig de link proberen te leggen tussen de volksbeweging en Riffijnen die streven naar zelfbeschikkingsrecht (een internationaal recht notabene) en suggereren dat de protesten tegen het Marokkaanse beleid in Arif het werk is van buitenstaanders doet ons denken aan de wanhopige pogingen van het Marokkaanse Openbaar Ministerie dat koste wat het kost een dossier wil fabriceren tegen de onschuldige Riffijnen die ze vasthoudt.

7- Arif News is het enige medium dat op regelmatige basis bericht over de situatie in Arif. Wij zijn een onafhankelijk groep jongeren die proberen de Marokkaanse mediaboycot in het gebied te doorbreken. Dat creëert vijanden die tegen het vrije woord zijn en in opdracht van Rabat de vrije media de mond proberen te snoeren, op verschillende manieren!

 

Redactie ArifNews

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.