Verdachte oplichting appartementencomplex Bades vlucht buiten Marokko

Een van de verdachten in de zaak van het appartementencomplex Bades in Al Hoceima is buiten Marokko gevlucht waardoor hij al twee zittingen heeft gemist in de rechtbank van Fes. Dat heeft de Marokkaanse krant Almassae gemeld, aldus Dalil Rif.

De verdachte kon het land verlaten nadat de rechtbank het reisverbod dat was opgelegd heeft opgeheven. De verdachte is een eigenaar van een bedrijf uit Casablanca dat gespecialiseerd is in ijzer- en houtwerk voor grote bouwprojecten. Dit bedrijf was verantwoordelijk voor het houtwerk voor het project Bades. Hij werd vervolgd voor ”deelname aan de verduistering en verspilling van publiek geld en de vervalsing van documenten”.

Het staatsbedrijf dat verantwoordelijk was voor het Bades-project is (CDG) “Caisse de dépot et de gestion”. CDG is een financiële instelling in staatseigendom die langetermijnsparen in Marokko beheert. Gezien zijn activa fungeert het ook als een investeerder in het land, vooral in de toerismesector. Het beschikt over vele dochterondernemingen die actief zijn in verschillende sectoren van de economie.

In 2014 kwam het Badesschandaal aan het licht na herhaaldelijke klachten van Europese Riffijnen aan Mohamed VI. Bang dat hij imagoverlies lijdt onder de Riffijnen in Europa kondigde de koning ”strenge maatregelen” aan. De zaak kreeg toen veel aandacht in de Marokkaanse staatsmedia om Mohamed VI te propageren. Ook hier in Nederland sprak de lange arm van Rabat over de ”Koninklijke woede”.

Vijf jaar later is er echter weinig van terecht gekomen. Anders dan de Riffijnse activisten, waarbij sommigen binnen een week al waren veroordeeld, loopt de zaak tegen de verdachten voor meer dan vier jaar. Door het besluit van de rechtbank om het reisverbod op te heffen lijkt het alsof de verdachten groen licht krijgen om het land te ontvluchten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.