Verdeling Hirak gedetineerden over verschillende gevangenissen is louter wraak!

Persbericht: Verdeling Hirak gedetineerden over verschillende gevangenissen is louter wraak!

De Marokkaanse gevangenisadministratie heeft besloten de Hirak gedetineerden Nasser Zefzafi (20 celstraf jaar), Mohamed Ahamjik (20 jaar celstraf), Mohamed Jelloul (10 jaar celstraf), Samir Ighid (20 jaar celstraf), Mohamed El Haki (15 jaar celstraf) en Zakaria Adahchour (15 jaar celstraf), die tot gisteren in Tanger gevangenis vastzaten, over verschillende gevangenissen in andere steden te verdelen. De genomen maatregel is een straf tegen de Riffijnse gevangenen als gevolg van “misbruik van telefonische communicatie” aldus een verklaring van de gevangenisautoriteiten.

Met de verdeling van de Hirak gevangenen poogt de Marokkaanse overheid echter het moreel en de collectieve strijdlust van de gedetineerden en hun families te breken. Hun kritiek op de schendingen van mensenrechten en de toenemende repressie van activisten en journalisten zoals Omar Radi, Maati Monjib en Solaiman Raissouni is kennelijk een doorn in het oog voor de Marokkaanse overheid.

Rif Alert roept de Nederlandse politiek en mensenrechtenorganisaties op de wraakpolitiek van Marokko tegen de Riffijnse gedetineerden te veroordelen. Immers, gewetensgevangenen hebben het recht op correspondentie met elkaar en de buitenwereld. Ook vragen wij de Nederlandse regering de Marokkaanse autoriteiten ferm aan te spreken op de verslechtering van burger- en mensenrechten in Marokko.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.