Vereniging trekt aan de bel over de kwaliteit van brood in Marokko

Foto uit het archief

De Marokkaanse Liga voor Consumentenrechten slaat alarm over het brood en zegt dat de productie ervan niet onderworpen is aan strikte controle door de autoriteiten.

De vereniging zei dat de burger gemiddeld anderhalf brood per dag koopt. De vereniging zegt dat de huidige tarwe die gebruikt wordt genetisch gemodificeerd is. ‘Een verandering die resulteerde in een toename van de hoeveelheid zetmeel en een groot rendement opleverde voor de economische actoren in de productie’, voegt de vereniging aan toe.

In de verklaring van de consumentenrechtenvereniging staat ook dat de toename van onder meer zout en suiker (er wordt nu meer dan 3 gram suiker aan elk brood toegevoegd), het gebruik van chemische gist en water verzadigd met chloor, en het verwijderen van voedingsvezels  een directe en indirecte oorzaak zijn van verschillende ziekten waaronder darmkanker, overgewicht, depressie, eczeem en verschillende allergieën.

De vereniging zegt ook dat er een bijna volledig gebrek aan controle is in deze sector en dat het aandeel van de informele sector groeit. De vereniging waarschuwt ook dat er gesjoemeld wordt met het wettelijke gewicht van het brood.

De voorzitter van de vereniging, dr. Bouazza Al-Kharat, zei in een verklaring aan Hespress dat “het brood dat momenteel in de straten en bakkerijen wordt verkocht niets met brood te maken heeft, omdat het een puur chemische formule is”, en hij benadrukte dat er een gevaar is voor de gezondheid van de consument vanwege de stoffen die aan het brood worden toegevoegd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.