Verontrustende getuigenis over de coronasituatie in Tanger

De stad Tanger noteert al dagen het meest aantal coronadoden per dag in Marokko en neemt een groot deel van bestemmingen voor zich. Eerder verschenen video’s van familieleden die zeggen dat ze dierbaren zijn kwijtgeraakt door verwaarlozing en dodelijke vaccins. In de stad verschenen ook foto’s van patiënten die buiten het ziekenhuis liggen. Sinds enkele dagen verschijnen ook foto’s en video’s van het Marokkaanse leger dat zich verspreid heeft in de stad.

Gisteren publiceerde de dame Saida Chou uit Tanger een bericht op haar Facebookaccount met verontrustende informatie over hoe de autoriteiten omgaan met coronapatiënten. Het bericht van Saida ging viraal, wat ook de aandacht van de Marokkaanse monarchisten en fascisten trok. De laatsten beschuldigden haar van ‘het verspreiden van leugens met als doel de stabiliteit van het land te schaden’.

Saida Chou heeft haar bericht verwijderd, waarschijnlijk onder druk van bedreigingen en uit angst voor vervolging, maar postte later weer een bericht waarin ze benadrukt dat haar getuigenis de realiteit is. Het regime arresteert regelmatig mensen voor kritische berichten op Facebook, ze worden vervolgd voor onder meer ‘het verspreiden van vals nieuws’.

Hieronder een samenvatting van haar bericht, onderaan vind je screenshots van haar getuigenis en het bericht waarin ze benadrukt dat het waar is:
‘Mijn broeders de willekeurige besluiten in dit land worden mij teveel… Evenals de minachting in deze stad. We begonnen maar net blij te worden met het veldziekenhuis in ‘Forêt Diplomatique’… Blijkt dat ze vandaag de patiënten die daar waren hebben meegenomen en verspreid hebben over verschillende plaatsen.

Ik kan niet stoppen met huilen… Mijn vader is een oude man die aan hoge bloeddruk lijdt. Twee dagen geleden kwamen ze hem uit huis meenemen omdat hij corona heeft…

Gisteren zijn mijn broers (naar het ziekenhuis) gegaan en smeekten het personeel daar om zorg te nemen voor mijn vader en hem zijn benodigde medicijnen te geven… Mijn vader is een oude man en kan niks doen zonder hulp. Mijn broers bleven daar de hele dag maar kregen te horen dat ze naar huis moesten omdat er teveel patiënten zijn waardoor ze hun vader niet konden vinden.

Vandaag was de schok heel erg voor ons… Een paar mensen hebben ons gebeld en verteld dat ons vader dwaalt in de wijk El Mojammae El Hassani, dat hij een zware tas sjouwt, verward is en zijn kleren binnenste buiten draagt…

Mijn zus ging hem ophalen, ze vond hem zittend op een stoep terwijl de mensen om hem heen zijn verzameld. Onze vader heeft corona maar ze hebben hem vrijgelaten zonder ons te bellen op het nummer dat we achterlieten bij de directie.

In zijn tas vond mijn zus zijn medicijn voor hoge bloeddruk onaangetast. In de tas vonden we ook losse medicijnen, bedoeld voor het virus, maar we weten niet hoe laat, hoeveel en hoe het gebruikt moet worden.

Onze vader is uitgeput en wil alleen maar slapen door wat hem is overkomen… En dan vragen jullie waarom het aantal besmettingen stijgt?

Waarom zijn jullie hem komen ophalen als jullie hem niet kunnen verzorgen? En waarom hebben jullie hem op deze vernederende manier ontslagen? Leven wij in een land of in een boerderij waar we de kudde zijn?’

Lees ook:

Families coronadoden in Tanger klagen over verwaarlozing en dodelijke vaccins (video’s)

Coronasituatie in Tanger verergert

Marokko meldt recordaantal coronadoden, Tanger aan top

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.