Verontwaardiging diaspora over uitwisseling bankgegevens bereikt parlement Marokko

Parlementslid Latifa El Hamoud zei dat de diaspora verontwaardigd is over het stilzwijgen van de regering betreft de berichten over uitwisseling van bankgegevens met Europese landen.
De politica benadrukte dat het stilzwijgen van de regering over dit onderwerp een einde zal maken aan ‘het beetje nepvriendelijkheid’ dat nog bestaat tussen de diaspora en de regering.

Latifa El Hamoud vraagt zich af of de regering  de overeenkomst met OECD voldoende heeft bestuurd voor de ondertekening ervan.

De politica benadrukt dat de diaspora recht heeft op informatie betreft dit onderwerp en vraagt zich af waar de minister van de Marokkanen in het buitenland blijft. Zij benadrukt dat de diaspora recht heeft op eerlijke en serieuze communicatie en informatie.

Latifa zegt dat de Marokkaanse grondwet ‘de bescherming van het privéleven van de diaspora waarborgt’ (artikel 24), evenals ‘het behoud van de belangen en rechten van de Marokkanen in het buitenland en het versterken van de banden met Marokko (artikel 16)’.

Het parlementslid zegt dat de regering verantwoordelijk is voor de gevolgen van deze overeenkomst die geen voorwaarden lijkt te bevatten voor de bescherming van de diaspora.

De politica zegt dat zij niet tegen de overeenkomst is als het gaat om de strijd tegen kapitaalsmokkel buiten Marokko of het witwassen van geld door drugshandelaren en terroristen. ‘Daarom moet de declassificatie van bankgegevens worden uitgevoerd op een gerechtvaardigd verzoek van een land, en er kan pas op worden gereageerd na onderzoek door Marokko zelf en volgens bepaalde controles. Schending van de rechten en belangen van een brede groep burgers, ongeveer zes miljoen mensen, is echter volkomen onaanvaardbaar’, aldus Latifa.

De politica zegt dat de Marokkanen in het buitenland jaarlijks 70 miljard dirham sturen naar Marokko. ‘De oorverdovende stilte van overheidsfunctionarissen opent de deur voor allerlei soorten speculatie en dubbelzinnigheden. Dit heeft veel Marokkanen over de hele wereld ertoe aangezet hun voornemen te uiten om hun financiële deposito’s op te nemen bij Marokkaanse banken, goed voor 185 miljard dirhams, en om hun rekeningen af ​​te sluiten om de boetes te vermijden die voortvloeien uit de belastingaangifte in de landen van verblijf, en zelfs om hun onroerend goed te verkopen’, voegt zij toe.

Latifa El Hamoud waarschuwt voor de gevolgen van deze beslissingen voor de Marokkaanse economie en roept de regering op om de voorwaarden van de overeenkomst te herzien.

Lees ook:

Advocaat en hoogleraar: Marokko gaat wel gegevens uitwisselen met de EU (video)

Marokko ontkent geautomatiseerde uitwisseling bankgegevens in 2021

Europese Marokkanen kunnen geen geheime bankrekeningen meer hebben in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.