Verschillende Amsterdamse moskeeën betuigen dank en loyaliteit aan de Marokkaanse koning

Tijdens het vrijdaggebed eergisteren stonden verschillende moskeeën stil bij het bevel van de Marokkaanse koning om vliegticketprijzen naar Marokko te verlagen.

Veel imams en bestuursleden verbonden aan Amsterdamse moskeeën waaronder moskee El Kabir, Badr moskee, El Houda moskee en moskee El Oumma prezen Mohammed VI voor het initiatief en de getoonde moed. Deze religieuze leiders betuigden in hun preken en in uitspraken gedaan in Marokkaanse media hun loyaliteit aan de Marokkaanse koning.

Het lijkt erop dat het Marokkaanse consulaat in Amsterdam dit dictaat heeft gecoördineerd, want veel moskeeën staan onder de invloedsfeer van Marokko. Naast hun nauwe contacten met de vertegenwoordigers van Rabat, onderhouden zij ook banden met het Amsterdamse gemeentebestuur en de politie. Of er in andere steden soortgelijke preken zijn gehouden, is niet uitgesloten.

Moskee Al Houda in Amsterdam-Noord had in de vrijdagpreek als thema ‘Leve mijn koning en morgen zie ik mijn familie en vaderland weer’ (link artikel gisteren). Imam Jalal Ibrahiem zegt dat het vaderland het verdient om eraan vast te klampen en trots te zijn er deel van uit te maken. Volgens de prediker verdient het om aan het Marokkaanse koninkrijk onze liefde te tonen en door te geven aan de komende generaties.

In moskee Badr verklaarde zijn imam Hassan Younes: “We danken onze koning Mohammed VI, die dit vriendelijke en gezegende gebaar aan de Marokkaanse gemeenschap heeft betuigd, toen hij ingreep bij de verlaging van reistickets. We hopen dat alle reizigers ervan profiteren”. De imam sloot zijn preek af met: “We zeggen tegen onze barmhartige soevereine leider: dank u wel, onze imam! U bent onze voogd uit religieuze plicht. De islamitische gemeenschap spreekt onze leider niet tegen, die het gebed en de Ramadan verricht…”.

Marzouk Aulad Abdullah en Allal Aharrou, respectievelijk voorzitter en imam bij moskee El Kabir zijn ook blij met de koninklijke beslissing. Zij verklaarden: “het minste wat we kunnen doen is aandacht besteden aan het gebaar van de koning in de vrijdagpreek. Dit geeft aan hoe groot de belangstelling van Zijne Majesteit is voor zijn loyale onderdanen in het buitenland”.

Dat moskeeën de laatste jaren steeds meer op commando van Rabat reageren is niet nieuw.

Nu wijst er alles op dat Marokko dat in conflict staat met Spanje en Duitsland als gevolg van de Westelijke Sahara, Marokkaanse diaspora probeert te mobiliseren voor invloed op Europese landen. Dit laatste is ook de boodschap van Marokkaanse officials zoals Abdellah Boussouf van CCME (Raad Marokkaanse migranten in het buitenland). Hij verklaarde onlangs dat de diaspora in de eerste rijen staan om de belangen van Marokko te verdedigen. De voorman van CCME haalde demonstraties tegen Polisario en politieke lobbyacties aan om het standpunt van Marokko tegen de Spaanse resolutie in het Europees Parlement.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.