Verslag eerste zitting Nasser Zafzafi en mede-activisten

Gisteren verschenen 42 Riffijnse activisten voor de rechter in de rechtbank van tweede aanleg in Casablanca. Daarmee is het startsein gegeven voor het hoger beroep van de prominente Riffijnse activisten in de Oukkacha-gevangenis. In juni dit jaar kreeg Nasser Zafzafi en zijn mede-activisten, toen nog 52 gedetineerden, in totaal ruim 300 jaar aan celstraffen in eerste aanleg.
De zitting gisteren werd bijgewoond door de familieleden van de activisten evenals de vrijgelaten activisten die voor de gratie de cellen deelden met Zafzafi en de rest van de gedetineerden.

De eerste zitting werd gebruikt door de rechter Lahcen Tafli om de identiteit van de Riffijnse gedetineerden te verifiëren. Nadat de identiteit van iedereen werd geverifieerd werd de zitting verdaagd naar 17 december. Het proces ging echter niet soepel en de rechtbank maakte een blunder door een van de vrijgelaten activisten, die aanwezig was in de zaal om de gedetineerden te steunen, op te roepen zijn identiteit te verifiëren voor de rechter als zijnde verdachte.
Ahmed Hazzat stond op en wilde zich begeven naar de rechter, maar de advocaten attendeerden de rechter op zijn fout. Het bleek dat het dossier dat de rechter heeft niet is aangepast en dat de namen van de vrijgelaten activisten niet waren verwijderd.

Politiek proces
Toen Nasser Zafzafi opgeroepen werd door de rechter om zijn identiteit te verifiëren, ontstond een woordenwisseling tussen de twee. De Riffijnse activist meldde aan de rechter dat de cellen waarin zij moesten wachten enorm stonken naar pis, zo erg dat hij bijna moest overgeven. Nasser maakte duidelijk dat als er geen verandering komt in de cellen dat zij de komende zittingen zullen boycotten.

De woorden van de Riffijn maakten de Marokkaanse rechter boos die hem onderbrak dat hij buiten het onderwerp praat. Nasser Zafzafi vroeg ook ook om de wet, inzake een rechtvaardig proces, te implementeren. De Riffijn vroeg ook toestemming om een verzoek in naam van alle Riffijnse gedetineerden voor te lezen. De rechter antwoordde hem echter dat het niet om een politiek proces gaat.

Het antwoord van de rechter zorgde voor opschudding bij de aanwezigen in de zaal. De advocaten van de activisten antwoordden dat het wel om een politiek proces gaat omdat de gedetineerden berechten worden om hun standpunten. Nasser Zafzafi zelf zei dat dat zijn proces politiek van aard is en dat het ook discriminerend en racistisch is.

De rechter bleef vasthouden dat het dossier dat hij heeft niet om een politiek proces gaat maar dat het misdaden bevat die het proces zal uitwijzen of ze daadwerkelijk zijn gepleegd.

De advocaat Mohamed Aghannaj vroeg aan de griffier om te noteren dat de rechter zijn persoonlijke mening gaf toen hij zei dat het proces geen politiek proces is.
De rechtbank heeft het verzoek van de advocaat ingewilligd en benadrukte dat het proces niet politiek van aard is, maar dat het dossier strafbare feiten bevat. De rechter vroeg aan Nasser Zafzafi om geduld te hebben. waarop de Riffijn antwoordde dat hij 20 jaar geduld gaf.

Nasser Zafzafi sloot af met: ”Dit proces is gebaseerd op 1 woord, namelijk ”separatisme”, wat het politiek van aard maakt”. De Riffijn voegde eraan toe: ”Het is een schande dat jullie ons het recht ontnemen om te praten en als dit geen politiek proces was dan had ik geen een woord gezegd!”

De zitting kreeg een Nederlands tintje
Aangezien bijna elke burger in Arif minstens een familielid heeft wonen in Nederland, was het niet gek dat Nederland bijgehaald werd tijdens de voorgaande zittingen. Ook dit keer werd ons land minstens twee keer aangehaald:
– Abdelali Houdoe vraagt de Marokkaanse rechtbank om berecht te worden door een Nederlandse rechtbank omdat hij in Nederland is geboren.
– Anas El Khattabi vraagt om de Nederlandse nationaliteit omdat zijn gezin nog steeds een maandelijks bedrag krijgt uit Nederland (de overleden vader van Anas werkte in Nederland).

-Jaouad Sabiri zei tegen de rechter dat hij geen identiteit meer heeft nu de Marokkaanse staat hem beschuldigt van separatisme en verzocht de bevriende staat Nederland om hem te adopteren en te naturaliseren.

Tamazight verboden
In het land waar het Tamazight al duizenden jaren wordt gesproken en waar deze oorspronkelijke taal sinds een paar jaar de status van officiële taal geniet in de Marokkaanse grondwet, verbood de Marokkaanse rechter de Riffijn Bouhannouch zijn moedertaal te spreken.

Toen de rechter Lahcen Tafli Mahmoud Bouhannouch opriep begon de Riffijn in het Tamazight te spreken omdat hij het Arabisch niet machtig is. De Marokkaanse rechter vroeg vervolgens Bouhannouch terug te keren naar de glazen kooi. De Riffijn bleef echter doorpraten waarna Tafli zei: “Het is genoeg! Wij verstaan dat niet! Ga terug naar je plek!”. Advocaat Mohamed Aghannaj maakte duidelijk dat de rechter de gedetineerde verbood te spreken in het Tamazight, dat een van de officiële talen van het land is.

Adres: Bezet Al Hoceima
De rechter die alle gedetineerden opriep en hen o.a. naar hun adres vroeg kreeg verschillende antwoorden van de Riffijnse activisten, hieronder noemen wij een paar voorbeelden:
– Ibrahim Abeqqouy (veroordeeld tot 5 jaar celstraf in eerste aanleg): Volgens het oordeel van de rechtbank van eerste aanleg kom ik uit Al Hoceima in Arif dat bezet wordt door Marokko.
– Nabil Ahamjik (20 jaar celstraf in eerste aanleg): Mijn adres is het door de Marokkaanse staat geüsurpeerde en gemilitariseerde Al Hoceima oh jullie lafaards!
– Mohamed El Haki (15 jaar celstraf in eerste aanleg): Mijn adres is Oukkacha, afdeling 8, celnummer 2.
– Nasser Zafzafi (20 jaar celstraf in eerste aanleg): Ik heb geen adres noch vaderland nadat ik beticht werd van separatisme. Toen de rechter aandrong op een antwoord vertelde de Riffijn hem dat zijn huidige adres Oukkacha (gevangenis in Casablanca) is.

Rabie Ablak afwezig
De Riffijnse activist Rabie Ablak die sinds zaterdag in hongerstaking is was afwezig bij de openingszitting. De rechter kreeg in dit verband een brief van de gevangenisdirectie waarin staat dat de Riffijn weigerde aanwezig te zijn bij de zitting.

Leve Arif!
Arif News sprak met verschillende personen die aanwezig waren bij de zitting in Casablanca en die vertelden ons dat het moraal van de activisten hoog is en dat ze iedereen vragen om eenheid te vormen. In de zaal zelf scandeerden de Riffijnse gedetineerden en hun familieleden verschillende leuzen van de Riffijnse volksbeweging waaronder: ”Wij hebben de eed afgelegd… Dat wij onze volksbeweging niet zullen verraden”, ”leve Arif” en ”liever de dood dan vernedering”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.