Verslag nominatie Nasser voor top 3 Sakharovprijs (video)

Vandaag kreeg de leider van de Riffijnse Volksbeweging Nasser Zafzafi genoeg stemmen om door te gaan naar de finale van de Sacharovprijs 2018. Wat hier aan voorafging waren spannende dagen waarbij er hard gewerkt werd door de bevriende Europarlementariërs en leden van Werkgroep Sacharov Nasser (WSN).

Het was zenuwslopend voor de leden van WSN die aanwezig waren in het Europese Parlement in Brussel. Nasser Zafzafi stond vierde, slechts een paar stemmen verwijderd van de derde plek. De bevriende Europarlementariërs en leden van WSN hebben een verwoede campagne gevoerd. Vandaag zou dan eindelijk blijken of hun inzet effectief is geweest.

De stemmen waren geteld en de leden van WSN ontvingen het prachtige nieuws van een Europarlementariër, die nog in de zaal zat, dat Nasser Zafzafi door is naar de finale. Als eerst werd de 71-jarige vader van de prominente activist gebeld met het goede nieuws. Hij zat urenlang in spanning af te wachten en was enorm blij toen het verlossende woord kwam.

Vlak daarna verlieten alle Europarlementariërs de zaal. De eerste bevriende Europarlementariër die de leden van WSN feliciteerde met de overwinning was Judith Sargentini van GroenLinks. De Nederlandse Europarlementariër was zeer te spreken over de prestatie.

De tweede Europarlementariër die de groep al knuffelend kwam feliciteren was de dolblije Kati Piri van de PvdA. Kati is enorm blij met het resultaat van haar harde inzet. De Spaanse Europarlementariërs Lola Sanchez en Urban Miguel waren ook lovend over de prestatie.

Het nieuws verspreidde zich snel door internationale media. Ook aan de overkant van de Middellandse Zee ging het nieuws viraal. Het nieuws bereikte al snel de Riffijnse politieke gevangenen in Oukkacha die het goede nieuws verwelkomden met een staande ovatie.

Buiten het gebouw van het Europese Parlement was een groepje Riffijnse activisten bij elkaar gekomen om deze historische overwinning te vieren. In Arif wordt ook opgeroepen om vanuit de daken op keukengerei te slaan. Een veilige manier om de overwinning te vieren in het zwaar gemilitariseerde gebied , aangezien demonstraties zullen leiden tot willekeurige arrestaties en geweld door de Marokkaanse hulptroepen.

Het nieuws dat Nasser Zafzafi doorgaat naar de finale heeft de volksbeweging weer op de agenda gezet en nieuwe energie en moed ingeblazen bij de activisten die al twee jaar protesteren voor basisrechten in Arif.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.