Vicepresident Kenia verwerpt Marokkaanse leugens

De Keniaanse vicepresident William Ruto heeft de beweringen van de ambassadeur van Marokko in Kenia – dat hij het autonomieplan steunt – verworpen, meldt The Star.

In een brief aan de Keniaanse minister van buitenlandse zaken ,Raychelle Omamo, zegt Ruto dat de beweringen onjuist zijn, en dringt hij er bij het ministerie op aan om de zaak af te handelen in overeenstemming met het regeringsprotocol.

“Het is mij opgevallen dat op 24 maart 2021 een artikel in het Marokkaanse persbureau MAP bepaalde claims toeschreef aan de vicepresident. Deze beweringen werden opnieuw herhaald tijdens een tv-interview op 26 maart 2021 tussen MEDI Channel 1 TV en ambassadeur van het Koninkrijk Marokko in Kenia, EL Mokhtar Ghambou. ”

“De clip die tijdens het interview werd afgespeeld is afkomstig van een ander evenement dat werd bijgewoond door de vicepresident en heeft niets te maken met de beweringen van de ambassadeur”, aldus de brief die gisteren werd geschreven.

William Ruto zei dat Kenia de onafhankelijkheid van de Sahrawi-republiek zal blijven steunen, en verduidelijkte dat er geen verdeeldheid was in het hoogste leiderschap van het land over de kwestie.

In het artikel van het Marokkaanse persbureau staat dat de Keniaan ‘het Autonomieplan onder Marokkaanse soevereiniteit de beste oplossing vindt voor de Sahara-kwestie en dat de Sahrawi vertegenwoordiging in de Keniaanse hoofdstad Nairobi nergens op slaat’.

In het artikel werd William Ruto ook gebruikt door MAP om Algerije aan te vallen. Volgens Maghreb Arabe Presse zei de vicepresident het volgende: ‘het conflict over de Sahara is slechts een excuus om Algerije toe te staan ​​de rijkdom van zijn bevolking te blijven verkwisten aan verloren zaken’, eraan toevoegend dat” de oprichting van een separatistische staat in het zuiden van Marokko slechts een fantasie is die wordt gevoed door degenen die niet houden van vrede, eenheid en welvaart voor Afrikaanse landen’.

De Marokkaanse ambassadeur in Kenia herhaalde hetzelfde verhaal in het interview met Medi1.

De Marokkaanse ambassade in Kenia weigert uitleg te geven aan de Keniaanse media en zegt pas te reageren als het een brief ontvangt van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De kwestie van de Westelijke Sahara heeft in het verleden voor spanningen gezorgd tussen Rabat en Nairobi. In 2005 riep het Marokkaanse regime haar ambassadeur in Kenia terug voor overleg nadat Nairobi besloot de Westelijke Sahara te erkennen en diplomatische betrekkingen mee te beginnen.

In 2014 waren er weer spanningen tussen beide landen nadat de Westelijke Sahara een diplomatische missie in Nairobi opende.

Lees ook: 

Lesotho onderzoekt mogelijke omkoping minister door Marokko

Venezolaanse ambassadeur: Rabat erkende Guaido in ruil voor erkenning annexatie W. Sahara

Marokko normaliseert banden met Israël in ruil voor Amerikaanse steun inzake W. Sahara

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.