Vijf mijnwerkers, waaronder een kind, omgekomen in Jerada

In de provincie Jerada zijn vijf mijnwerkers overleden door ineenstortingen van mijnen in een korte tijd. Gisteren kwamen drie mijnwerkers om, waaronder een kind, in een legale mijn in Ras Asfor in de provincie Jerada. Drie andere raakten gewond.

Op social media is woedend gereageerd op de zoveelste dodelijk ongeluk in de mijnsector en vragen zich af hoe het mogelijk is dat een kind zulk zwaar en gevaarlijk werk kon verrichten in ene legale mijn.In de mijn werd gewerkt door werknemers van een coöperatie met een vergunning voor zink- en loodextractie.

Op 11 november overleed een mijnwerker in dezelfde provincie onder vergelijkbare omstandigheden. Een paar dagen daarvoor overleed een 18-jarige mijnwerker door de ineenstorting van een verlaten mijn toen hij opzoek was naar steenkool.

Eind vorig jaar braken grote demonstraties uit in de provincie Jerada nadat twee mijnwerkers overleden. Wekenlang werd er vreedzaam gedemonstreerd in de stad, uiteindelijk grepen de repressietroepen in tegen de betogers. Bij de actie werden activisten opgepakt en betogers mishandeld. De 15-jarige Abdelmoula Zaiqer is verlamd geraakt nadat hij opzettelijk  werd aangereden door een politiebus (zie video en lees zijn verhaal).

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.