Vliegen naar Marokko kan als je € 1.500 kan betalen

Foto uit het archief

Officieel heeft Marokko zijn luchtruim sinds 29 november gesloten. De maatregel geldt alleen voor commerciële vluchten. Vrienden van Mohamed 6 en rijke zakenlui kunnen altijd het Allawitisch Koninkrijk bezoeken in privéjets. Zoals Ottman Azaitar, of de Marokkaanse Israëliër Yariv Elbaz die zijn Amerikaanse en Israëlische vrienden liet overvliegen voor zijn bruiloft in Marrakesh.

Je hoeft echter geen vriend te zijn van de Allawiet om te kunnen vliegen naar zijn koninkrijk. De Spaanse krant El Pais sprak met een Spaanse zakenman die naar Marokko wist te vliegen ondanks de sluiting. De zakenman vertelde de krant dat hij vorige week 1.500 euro heeft betaald voor een ticket van Malaga naar Casablanca. Een Marokkaanse luchtvaartmaatschappij huurt privéjets in en geïnteresseerden kunnen een stoel reserveren, aldus de zakenman.

El Pais nam contact op met het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om te vernemen hoeveel privévluchten Marokko zijn binnengekomen sinds de sluiting van het luchtruim op 29 november, hoeveel mensen van dat middel gebruik hebben gemaakt en welke criteria werden gehanteerd om privévluchten toe te staan. Het ministerie verwees de krant naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

El Pais is echter niet de enige krant die hierover schreef. De Marokkaanse krant Assabah had het over bedragen tot 2.000 euro voor een stoel in de privéjets.

Het besluit om het luchtruim te sluiten was volgens het regime nodig om het omikronvariant tegen te gaan. Toch vormt deze virusvariant nu ruim 90 procent van de gevallen in Marokko. Voor velen is het daarom onbegrijpelijk waarom het Allawitisch Koninkrijk, als enige land, de sluiting handhaaft (voor de armen).

Marokkaanse media, waaronder Febrayer, melden dat gestrande Marokkanen in het buitenland op straat slapen en voedsel moeten bedelen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.