Vliegtuig RAM stuiterde 2 maal op zee tijdens landingspoging in Al Hoceima

Het Marokkaanse ministerie van Toerisme en Luchtvaart publiceerde een rapport over Royal Air Maroc Express ATR 72-600 CN-COH, dat op 9 juli 2018 schade leed bij het naderen van de luchthaven Al Hoceima. Het vliegtuig raakte twee maal het zeewater nadat de bemanning het Terrain Avoidance and Warning System (TAWS) had uitgeschakeld, in de overtuiging dat het defect was.

Na de tweede aanvaring met het water wist de co-piloot het vliegtuig omhoog te trekken en werd de vlucht omgeleid naar Nador. De passagiers bleven ongedeerd, maar het vliegtuig liep zware schade op aan de onderkant. Het vliegtuig verzorgde een binnenlandse vlucht vanuit Casablanca, via Tanger, en had 54 passagiers aan boord.

Bij het naderen van Al Hoceima was de landingsbaan niet zichtbaar, dus besloot de kapitein om onder de minimale afdalingshoogte aan te komen. Op een afstand van ongeveer 2 km van de landingsbaan daalde het vliegtuig onder de 20 meter, terwijl het op 90 had moeten zijn.

Nadat de ATR 72 twee keer het zeeoppervlak raakte kon de co-piloot het vliegtuig weer omhoog trekken, terwijl de gezagvoerder een vogelaanvaring meldde en om omleiding vroeg naar Nador, waar de bemanning erin slaagde het beschadigde ATR 72 te landen. De onderpanelen van de romp waren gebroken en de snaren waren vervormd, terwijl de luchtinlaten zoutafzettingen hadden na inname van zeewater. Het landingsgestel moest ook worden vervangen.

De conclusie van het rapport stelt dat het incident plaatsvond vanwege het niet naleven van operationele procedures, met name deactivering van TAWS. Aan het staatsbedrijf Royal Air Maroc werden veiligheidsaanbevelingen gedaan, waaronder verbeterde training en verbeterde reactie op TAWS-waarschuwingen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.