Vluchtelingenstroom naar Europa via Marokko groeit sterk

Spanje heeft Italië ingehaald als populairste bestemming voor migranten die via de zeeroute Europa bereiken. Dat bleek uit de laatste cijfers van International Organization for Migration (IOM).

Tussen 1 januari en 1 juli 2018 arriveerden 18.016 migranten in Spanje, tegenover 17.827 in Italië. Ondanks het feit dat Italië Libië als zuiderbuur heeft waar oorlog woedt en mensenhandel gestaag groeit. Daar tegenover heeft Spanje de zuiderbuur Marokko, dat zich graag toont als modern land en een stabiele paradijs in de onrustige regio.

De vluchtelingenstroom naar Spanje groeit enorm. Zo kwamen er vorige maand 6926 migranten het land binnen via de zeeroute, terwijl dit in juni 2017 nog 2.352 was. Er worden verschillende zaken genoemd als reden voor de enorme toename van vluchtelingen richting Spanje;

Marokko staat bekend om het gebruiken van de vluchtelingenkaart, om daar de EU mee te chanteren. Rabat en Brussel hebben na verschillende onderhandelingen geen akkoord weten te bereiken over de verlenging van het visserijakkoord dat inmiddels verlopen is, waardoor Europese vissers op de droogte blijven. Het obstakel voor een akkoord is de Westelijke Sahara, waarop Rabat op haar beurt de vluchtelingenkaart heeft ingezet om Brussel te chanteren toch overstag te gaan.

Marokko heeft er zelf baat bij dat de jongeren uit het Rifgebied het land verlaten. In Arif protesteren de Riffijnen al bijna twee jaar voor basisrechten, zonder tegemoetkoming vanuit de overheid. Rabat ziet de Riffijnen liever vertrekken richting Europa in de hoop dat de protesten uitdoven, een tactiek die Rabat eerder gebruikte om de onrusten in de Riffijnse regio uit te doven.

De route via Libië is gevaarlijker geworden voor de vluchtelingen. Duizenden vluchtelingen worden gegijzeld, waarvan sommigen in de slavernij terecht komen. Voor vele Afrikanen die de Europese droom najagen is de route via Marokko dus veel veiliger.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.