VN beschuldigt Marokko van misbruik coronacrisis voor meer politiegeweld

Foto uit het archief

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, heeft regeringen ervan beschuldigd de noodbevoegdheden die zijn uitgeroepen in verband met het coronavirus te misbruiken. Volgens Michelle Bachelet gebruiken de regeringen de noodtoestand om ‘aan de macht te blijven, afwijkende meningen te vernietigen en de bevolking te controleren’.

Bachelet heeft geen namen van landen genoemd. Maar tijdens een persconferentie in Genève nam Georgette Gagnon, directeur van veldoperaties voor het kantoor van de VN-Hoge Commissaris, Marokko op in een lijst van 15 landen. Het gaat om landen die zij identificeerde als landen waar politieoptredens bij het afdwingen van lockdown-maatregelen als het meest verontrustend worden beschouwd.

De diplomatieke missie van Marokko in Genève zei in een verklaring dat de maatregelen die Marokko heeft genomen om het coronavirus in te perken, in overeenstemming zijn met “de rechtsstaat en met volledige eerbiediging van de mensenrechten”. Eraan toevoegend dat “Valse informatie over vermeende schendingen die door sommige media worden gedeeld, is ongegrond en werd niet genoemd in enig officieel document van de Hoge Commissie voor de Rechten van de Mens”.

Marokko heeft sinds de uitbraak van het coronavirus verschillende wetten aangenomen die de vrijheid in het land nog meer inperken. Het regime bestudeert zelfs een wetsvoorstel om oproepen tot boycot van bepaalde producten en bedrijven te verbieden.

Sinds de uitbraak van het virus verschenen vele video’s (zie video’s onderaan) waarop te zien is dat de Marokkaanse agenten burgers mishandelen op straat. Een tv-presentator, in dienst van het regime, riep zelfs op om de overtreders van de lockdown te doden omdat ze verraders zijn en niet van de Allawiet Mohamed VI houden.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.