VN-commissie tegen racisme en haat arriveert in Marokko

Marokkaanse hulptroepen trappen op de Amazigh vlag in de Riffijnse stad Nador

Tussen 13 en 22 december zal een delegatie van de commissie van de Verenigde Naties voor het tenietdoen van racisme en discriminatie (CERD) in Rabat arriveren om zaken te bekijken die o.a. te maken hebben met racisme jegens de Imazighen.

De VN-commissie (Committee on the elimination of racial discrimination, CERD) zal gesprekken voeren met het regime en ‘NGO’s (voor zover de organisaties in Marokko onafhankelijk kunnen zijn).

Een Amazigh activist zei tegen de regeringsgezinde nieuwssite Hespress het volgende: ”De staat loopt acht jaar achterstand op het implementeren van convenant 14 van de Internationale Conventie die Rabat heeft ondertekend, betreffende de oprichting van een antidiscriminatiemechanisme, dat tot de dag van vandaag geen licht heeft gezien”.

Abdellah Badou van vereniging AZTA vervolgde: ”Op politiek niveau lijden de Imazighen veel problemen, te beginnen met hun land dat ontnomen wordt. Plus het verbod op Imazighen om collectieve kaders op te richten. De vereniging AZTA zelf lijdt aan verbod tegen vier van haar filialen in verschillende regio’s in Marokko.”

Lees ook: Marokko negeert aanbevelingen VN omtrent Imazighen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.