VN haalt cannabis af van lijst gevaarlijkste drugs

Sinds de ‘Single Convention on Narcotics Drugs’ in 1961 is cannabis opgenomen in lijst IV, naast zeer verslavende en gevaarlijke drugs zoals heroïne, 3-methylfentanyl en desomorfine, om er maar een paar te noemen.

Nu heeft de VN Commissie voor verdovende middelen, in navolging van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2019, gestemd om cannabis en cannabishars uit lijst IV te schrappen en te verplaatsen naar lijst I.

Nederland heeft netals de rest van West-Europa en Noord-Amerika gestemd voor de verplaatsing van cannabis naar lijst I. Marokko en Zuid-Afrika zijn de enige Afrikaanse landen die ja stemden. Algerije, Libië, Egypte en andere Afrikaanse landen stemden nee.

De verplaatsing naar lijst I werd toegejuicht, maar ook bekritiseerd omdat het niet genoeg is. De in het VK gevestigde ‘Transform Drug Policy Foundation’ heeft een verklaring afgelegd waarin staat: “… de VN erkent eindelijk de therapeutische waarde van cannabis en versterkt daarmee de internationale noodzaak om de toegang tot op cannabis gebaseerde medicijnen te verzekeren. Dit is welkom nieuws voor de miljoenen mensen die cannabis gebruiken voor therapeutische doeleinden en weerspiegelt de realiteit van de groeiende markt voor op cannabis gebaseerde medicinale producten. ”
“Hoewel drugsbeleidsdeskundigen de schrapping van lijst IV verwelkomden, uitten zij hun ernstige bezorgdheid dat cannabis in lijst I van het ‘Single Convention on Narcotics Drugs’ uit 1961 zal blijven staan ​​en onder dezelfde strikte controles zou blijven als heroïne en cocaïne,” aldus de verklaring.

De aandelen van bedrijven die handelen in legale, medicinale cannabis zijn omhoog geschoten in de VS waar ongeveer een derde van de bevolking nu woont in staten die cannabis hebben gelegaliseerd, meldt The Week.