VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

De speciale VN-rapporteur voor racisme rassendiscriminatie en vreemdelingenhaat, Tendayi Achiume, heeft gezegd dat de gebieden waar de Amazigh-sprekende burgers zijn gevestigd aanzienlijk gemarginaliseerd zijn, vanwege de afwezigheid van een sterke infrastructuur en andere zaken die essentieel zijn voor een gezond leven, aldus de regeringsgezinde Hespress.

De VN-rapporteur zei in Rabat, na een bezoek van tien dagen, dat ondanks de erkenning van het Tamazight als officiële taal in 2011, deze erkenning inhoudsloos blijft zonder wetten die het implementeren. Tendayi Achiume merkte op dat er enorme tekort is aan vertolking naar het Tamazight tijdens de rechtszaken en vraagt om de situatie recht te zetten door het Tamazight te integreren in de rechtbanken om de voorwaarden voor een eerlijk proces te waarborgen.

De speciale VN-rapporteur merkte ook op dat er enorme tekort is in het gebruik van het Tamazight in het onderwijs en dat dat ook recht gezet moet worden. Tendayi Achiume zei ook dat de Imazighen klagen over de onteigening van hun grond door de Marokkaanse staat. Tendayi voegde eraan toe dat de burgers gelijk moeten worden behandeld, vooral met betrekking tot de Amazigh cultuur en taal.

Begin deze week hebben verschillende organisaties en politieke partijen Tendayi Achiume bericht nadat media berichtten dat zij Al Hoceima en Nador had afgeschrapt van haar bezoeklijst. Deze Riffijnse steden, met name Al Hoceima wordt sinds 1959 gemilitariseerd door het Marokkaanse regime, waarbij de lokale Amazigh burgers dagelijks te maken hebben met het racisme van de Marokkaanse repressietroepen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.