VN verontrust over geweld en dood aan de grens Melilla

De woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Ravina Shamdasani, zegt diep verontrust te zijn door de dood van minstens 23 Afrikaanse migranten en de verwonding van minstens 76 anderen toen ze op 24 juni probeerden over te steken van Marokko naar Spanje.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties roept Rabat en Madrid op om ervoor te zorgen dat een effectief en onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd als een eerste stap naar het vaststellen van de omstandigheden van de doden en gewonden, eventuele verantwoordelijkheden en het verzekeren van aansprakelijkheid waar nodig.

We hebben berichten ontvangen van migranten die met wapenstokken zijn geslagen, geschopt, geduwd en met stenen zijn aangevallen door Marokkaanse functionarissen terwijl ze probeerden over het prikkeldraadhek van Melilla te klimmen”, aldus de verklaring op de website van OHCHR.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties riep Marokko en Spanje op om ”de mensenrechten van migranten aan hun gezamenlijke grens te respecteren en in het bijzonder dat hun grensbeambten zich onthouden van het gebruik van buitensporig geweld tegen migranten.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten riep de twee staten ook op om ”samen met de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en andere relevante internationale en regionale actoren alle nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat er op mensenrechten gebaseerde maatregelen voor grensbeheer worden ingevoerd. Deze omvatten toegang tot veilige migratieroutes, toegang tot geïndividualiseerde beoordelingen en bescherming tegen collectieve uitzetting en refoulement, evenals tegen willekeurige arrestatie en detentie.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.