Voedselpakket in ruil voor lidmaatschap partij vriend van de koning

De partij ‘Rassemblement National des Indépendants’ (RNI) wordt ervan beschuldigd het coronacrisis te misbruiken om haar positie te versterken. De media melden dat de gegevens van behoeftige families hun gegevens hebben doorgegeven aan leden van de partij om in aanraking te komen voor een voedselpakket.

De armen kregen weleens waar het voedselpakket maar werden zonder hun toestemming ingeschreven als leden van de partij van Abdelaziz Akhannouch. De laatste is een vriend van de Allawiet Mohamed VI, minister van landbouw, zakenman en eigenaar van onder meer Afriquia dat last had van een boycot door het volk. Akhannouch zei eind vorig jaar dat critici geen plek hebben in Marokko en dat ze opgevoed moeten worden.

De burgers in heel het land klagen ook dat de ramqoddam (wijkverklikkers), die verantwoordelijk zijn voor de verdeling van de voedselpakketten, schuldig zijn aan vriendjespolitiek. Volgens verschillende behoeftige families wordt de hulp dat voor hen is bedoeld verdeeld onder de familieleden van de ramqoddam en de trouwe aanhangers van het regime. Dit heeft in sommige plaatsen tot confrontaties geleid, in Temara zijn twee broers gearresteerd nadat ze een ramqaddam hadden geslagen omdat hij ze geen voedselpakket wilde geven.

Op sociale media gaan ook video’s rond van Marokkaanse monarchisten die van de armen eisen ‘leve Mohamed VI’ te roepen om een voedselpakket te krijgen.

In Fes zijn Marokkaanse monarchisten de straat opgegaan om het beloofde RAMED bedrag te eisen (zie video). Zij scandeerden onder meer ‘onze koning is 1! Mohamed VI‘ en ‘zonder chaos, zonder dreigementen! Wij willen het RAMED geld!’.