Voor derde opeenvolgende dag arrestaties en politiegeweld bij lerarenprotesten

Voor drie opeenvolgende dagen zijn docenten uit het hele land bij elkaar gekomen in de hoofdstad Rabat om te protesteren. Het regime antwoordde vanaf de eerste dag met geweld en arrestaties. Docentes beschuldigen de repressietroepen ook van onzedelijke betastingen.

Het regime had de docenten gewaarschuwd dat het geen protest zal toestaan. Volgens het regime zouden de protesten indruisen tegen de gestelde coronamaatregelen. Opvallend is dat het regime pro-koning protesten wel toelaat. Amnesty heeft gisteren in haar rapport gezegd dat Marokko de coronapandemie gebruikt om openbare bijeenkomsten te verbieden en critici te arresteren.

Het aantal gewonden en arrestanten is niet bekend, omdat het aantal dagelijks stijgt. Volgens verschillende bronnen zijn al tientallen docenten mishandeld en/of gearresteerd.

De docenten hebben een tijdelijk contract en eisen een vast contract. Sinds 2016 heeft het regime 50.000 werklozen ingehuurd met een tijdelijk contract. In 2016 braken de protesten van de Riffijnse volksbeweging uit. Het Marokkaanse regime was vreesde dat de protesten zich over het land zouden verspreiden. Om dit te voorkomen werden er tijdelijke banen gecreëerd voor duizenden hoogopgeleide werklozen. Daarnaast werd de dienstplicht weer ingevoerd.

 


Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.