”Voorbestemd’… De eerste buitenlandse film opgenomen in Tanger

Foto komt uit de eerste buitenlandse film die opgenomen werd in Tanger. 99 jaar geleden werd de film ”Voorbestemd” / ”Maktoub” opgenomen door een bekende Franse filmproducent. Nadat de opnames afgerond werden in 1919, werd de film voor het eerst vertoond in november 1920 in Parijs.

Het verhaal van de film speelt zich af in Marrakech. De zangeres Tamou werd verliefd op de zoon van een rijke man van de Rahamna stam. Deze ”Ould Taher” werd later aangesteld door de Pasha/gouverneur van Marrakech als Kaid in Oued Draa. Onderweg naar zijn nieuwe werk zag hij de mooie Saadia, familie van de Pasha.
Ouled Taher kreeg de opdracht te onderhandelen met de leiders van de Rahamna die in opstand kwamen. Hij werd echter gevangen genomen en in een kooi vervoerd. Ouled taher legde zich neer bij het lot. Een verzoek van Tamou om gratie weigerde hij, omdat het ”voorbestemd” / ”Maktoub” was. Deze gebeurtenis zou ook het leven van Saadia kosten, schrijft Hespress.

In haar boek ”Arabische cinema, geschiedenis en culturele identiteit”, zegt Viola Shafik: ”Deze film, naast andere films die in de jaren twintig van de vorige eeuw werden geregisseerd, presenteerden het land als een exotische plek vol met palmbomen, kamelen en buikdanseressen. Daarmee presenteerden ze een zeer vervormd beeld over Noord Afrika, als een zonnig land vol avonturen, waar de Arabieren als gelukkige apen Allah bedanken voor de culturele invloed van de Franse bezetting.”

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.