Voormalig Frans presidentskandidaat doelwit van spionage met Pegasus, waarschijnlijk door Marokko

Uit meerdere technische analyses blijkt dat het toestel van de voormalig presidentskandidaat van 2022 begin september 2019 werd besmet door Pegasus, schrijft Le Monde.

Arnaud Montebourg is een nieuwe naam om toe te voegen aan de lijst van Franse slachtoffers van Pegasus-spyware. Een van de telefoons van de Fransman, tot voor kort presidentskandidaat, bevat sporen van de krachtige software die door NSO Group op de markt wordt gebracht. Volgens verschillende concordante analyses was zijn telefoon in de eerste dagen van september 2019 besmet met Pegasus.

De interesse van Arnaud Montebourg werd in juli gewekt door de publicaties van het “Pegasus Project”. De voormalige socialistische minister klaagde al enkele maanden over storingen in zijn telefoon, zoals plotseling onderbroken gesprekken.

Arnaud Monteburg liet zijn telefoon onderzoeken en zijn vermoedens werden bevestigd. Zijn telefoon bevast sporen van infectie door Pegasus.

Na bevestiging van dit onderzoek door Amnesty International, werd Arnaud Montebourg in januari als slachtoffer gehoord door de gerechtelijke politie, in de gebouwen van het Nationaal Agentschap voor de Beveiliging van Informatiesystemen (ANSSI), naar aanleiding van een klacht die hij eind december indiende. Volgens Le Monde hebben de analyses die binnen het wettelijke kader zijn uitgevoerd, een infectie door Pegasus bevestigd.

De technische analyses belichten ook elementen die de betrokkenheid van Marokko bij deze spionage accrediteren. In die tijd gebruikte Pegasus een fout in het iPhone-berichtensysteem als toegangspoort om in deze telefoons in te breken. Om deze fout te gebruiken, moest Pegasus een onzichtbaar bericht naar zijn slachtoffer sturen. En om dit te doen, moest de hacker een account aanmaken in het berichtensysteem van Apple: een account dat wordt geïdentificeerd door een e-mailadres.

Het e-mail adres dat gebruikt werd om de telefoon van Arnaud Montebourg te besmetten met Pegasus komt overeen met het e-mail adres dat gebruikt werd de Marokkaanse journalist Omar Radi te bespioneren.

”Zo vinden we het spoor van twee e-mailaccounts, identiek aan de accounts die werden gebruikt om de Marokkaanse journalist Omar Radi te bespioneren, de Franse advocaat Joseph Breham die Sahrawi-gevangenen verdedigt, de Mediapart-journalist Lenaïg Bredoux die onderzoek deed naar het hoofd van de Marokkaanse geheime diensten, of een andere voormalige Franse minister, François de Rugy”, schrijft de website van de Franse publieke radiozender France Inter.

Lees ook:

Haartez: Marokko bespioneert Riffijnse en Sahrawi activisten met Pegasus

Lange arm Rabat belemmert debat over Pegasus-affaire in Frankrijk

Belgische mensenrechtenactivist bespioneerd door Marokko met Pegasus

Israëlische minister ontkracht Marokkaanse leugens over Pegasus

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.