Voormalige Spaanse minister beschuldigt Marokko van afluisteren

Voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzalez Laya, beschuldigde gisteren Marokko van “afluisteren” in 2021 tijdens de diplomatieke ruzie tussen Madrid en Rabat, veroorzaakt door de ontvangst van de Sahrawi president Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis.

Arancha Gonzalez Laya zei in een interview met het dagblad El Periodico de España dat alles werd ingezet om de humanitaire hulp aan Brahim Ghali zwart te maken. ”Als ik alles zeg dan meen ik dat: afluisteren, aanklachten, campagnes en in het bijzonder perscampagnes”, voegde ze eraan toe. Zij doelt daarmee op een smaadcampagne uitgevoerd door de Marokkaanse media, trollen van de Marokkaanse inlichtingendiensten op sociale media en de lange arm van Rabat in Spanje.

De linkse regering van Spanje verklaarde dat de spionage met de Israëlische Pegasus-software een externe aanval was en beweerde altijd niet te weten wie erachter zat, terwijl veel Spaanse media hebben verwezen naar de betrokkenheid van Rabat”, schrijft de Franse krant Le Monde.

Volgens de Spaanse media was ook de laptop van mevrouw Gonzalez Laya, die de regering verliet tijdens een herschikking in juli 2021, gehackt met Pegasus. De oud-minister weigerde in het interview vragen op dit punt te beantwoorden.

Lees ook: Marokko bespioneerde Spaanse premier en defensieminister

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.