Vrijdagpreek in Nederland met de titel ‘leve mijn koning (Mohamed 6)’

Jalal Ibrahiem hield vandaag de vrijdagpreek in moskee Al Houda in Amsterdam-Noord onder de titel: ‘Leve mijn koning (Mohamed 6) en morgen zie ik mijn familie en vaderland weer’.

De titel is een verwijzing naar het bevel dat Mohamed 6 gaf aan het staatsbedrijf Royal Air Maroc om de ticketprijzen voor de diaspora te verlagen. Royal Air Maroc kampt met miljarden schuld en wordt in leven gehouden door de belastingbetaler.

Volgens Jalal Ibrahiem heeft Allah zijn luisteraars gezegend met een vaderland, het Allawitische koninkrijk, wiens wortels diep in de geschiedenis gaan. ‘We beleven zijn sfeer en ademen zijn lucht elke zomervakantie na een jaar hard werken’.

Jalal Ibrahiem zegt dat het vaderland, het Allawitische koninkrijk, het verdient om eraan vast te klampen en trots te zijn er deel van uit te maken. Volgens de prediker verdient het Allawitische koninkrijk onze liefde die wij ook moeten doorgeven aan de komende generaties.

Jalal Ibrahiem zei ook: ‘Wij zijn gezegend door Allah die ons een barmhartige koning en Wali Al-Amr (hoofd van de gemeenschap) stuurde die voor de veiligheid van ons land, na Allah, behoedt’.

De prediker zei dat na de corona de hoge prijzen een drempel vormden voor ‘ons die de familie en het vaderland missen’. Zonder hierbij in te gaan op wie verantwoordelijk is voor het beleid dat resulteert in hoge prijzen.

Jalal Ibrahiem zei ‘degene die de mensen niet bedankt, bedankt Allah ook niet’. Om vervolgens Mohamed 6 te bedanken voor het ‘vergemakkelijken van de reis naar het vaderland’.

Opvallend is dat Jalal Ibrahiem in het Nederlandse gedeelte van zijn preek geen letterlijke vertaling deed van zijn Arabische preek. Hij stond kort stil bij zijn koning Mohamed 6.

De preek van Al Houda verschilt niet veel van de inhoud van de reportage van de Marokkaanse staatstelevisie die enkele dagen geleden werd gefilmd in Amsterdam. Sinds het bekendmaken van de goedkopere tickets halen de Marokkaanse media en de lange arm alles uit de kast om te laten zien hoe dankbaar de diaspora is voor Mohamed 6.

Moskee Al Houda geldt als een van de islamitische centra die onder invloed staan van Marokko. Mohamed Atrar, de voorzitter ervan, is een graag geziene gast in het Marokkaanse consulaat in Amsterdam, omdat hij met andere Amsterdamse moskeeën in contact staat en zaken regelt voor het consulaat.

Naast zijn contacten met de vertegenwoordigers van Rabat onderhoudt Atrar ook nauwe banden met het Amsterdamse gemeentebestuur en de politie.

Mohamed Atrar op de foto met de Marokkaanse consul tijdens evenementen van de Marokkaanse ambassade, waaronder de viering van de annexatie van de Westelijke Sahara door Hassan II.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.