VS is niet van plan marinebasis te verplaatsen naar Marokko

De Amerikaanse ambassade in Rabat heeft gisteren in een verklaring gezegd dat de Verenigde Staten niet van plan zijn hun troepen en materiaal van de marinebasis Rota in Zuid-Spanje naar de Marokkaanse basis Ksar Sghir te verplaatsen.

De nota van de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Rabat is opgesteld naar aanleiding van door Spaanse en Marokkaanse media verstrekte informatie over de mogelijkheid van overplaatsing van de Amerikaanse marinebasis Rota, aan de Atlantische kust van Zuid-Spanje, naar Ksar Sghir in de buurt van Tanger.

De Amerikaanse ambassadeur ontkende ook dat de Verenigde Staten een aanbod te hebben gehad van de Allawiet Mohamed VI. Volgens de verklaring zijn ook de berichten over de overeenkomst die binnenkort afloopt onjuist, aldus het regimegezinde North Africa Post.

De informatie over het aanbod van Mohamed VI aan de VS om de basis over te plaatsen naar Ksar Sghir, die al enkele dagen in omloop is, verscheen afgelopen zondag voor het eerst in de digitale krant El Español en werd later de hele week door de Marokkaanse en Spaanse media verspreid.