VS keurt wapendeal van bijna 1 miljard dollar met Marokko goed

Amerikaanse en Marokkaanse soldaten tijdens 'African Lion'-training in Marokko

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verzoeken van Marokko voor de aanschaf van verschillende wapentuig goed gekeurd.

De goedkeuring betreft twee deals. De eerste deal betreft voornamelijk de aanschaf van ruim 2.400 TOW-2A-raketten (anti-tankraketten). De waarde van de deal wordt door het Amerikaanse ministerie geschat op 776 miljoen dollar.

De tweede deal betreft voornamelijk de aanschaf van munitie voor de Marokkaanse F-16-gevechtsvliegtuigen. Deze deal wordt geschat op 209 miljoen dollar.

In totaal gaat deze wapendeal de Marokkaanse belastingbetalers 985 miljoen dollar oftewel ruim 10 miljard dirham.

Marokko heeft dit jaar ook een verzoek ingediend om Amerikaanse Apache-aanvalshelikopters aan te schaffen voor een bedrag van 1.5 miljard dollar. Rabat is ook aan het onderhandelen over de aanschaf van het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Dit jaar werd ook bekend dat Marokko 4.8 miljard dollar wil uitgeven aan het moderniseren en uitbreiden van zijn gevechtsvliegtuigen. Vorig jaar heeft het regime een deal van ruim 1.2 miljard dollar ondertekend voor de modernisering en uitbreiding van haar Amerikaanse tanks.

Lees ook: De VS doneert 94 miljoen dollar aan Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.