Waarom viert Rabat haar Onafhankelijkheidsdag op 18 november?

Het regime in Rabat in misschien wel het enige in de wereld dat een datum heeft uitgekozen voor de Onafhankelijkheidsdag die niks te maken heeft met onafhankelijkheid of vrijheid. Hieronder de belangrijkste data in de creatie van het koninkrijk van de Allawieten en de reden waarom 18 november werd gekozen.

Wie een beetje onderzoek doet zal de volgende data tegenkomen:
2 maart 1956: De Allawieten en de Fransen beëindigen het protectoraatsverdrag, officieel zijn de Allawieten vanaf dat moment onafhankelijk en hadden zij geen Franse hulp meer nodig om ze te beschermen tegen het eigen volk.
7 april 1956: Een verdrag tussen de Allawieten en Franco waarbij de Riffijnse republiek, dat bezet werd door Spanje, geschonken werd aan Rabat.
29 oktober 1956: De internationale status van Tanger vervalt en valt daarmee onder de macht van de Allawieten.
15 april 1958: Franco schenkt Tarfaya aan de Allawieten.
30 juni 1969: Franco schenkt Sidi Ifni aan de Allawieten.
14 november 1975: Franco verdeelt de Westelijke Sahara over de Allawieten en Mauritanië.
14 augustus 1979: Mauritanië sluit vrede met de Polisario en trekt zich terug uit het zuiden van de Westelijke Sahara. De Allawieten grepen hun kans om ook dit gebied te annexeren.

Wij zien de datum 18 november nergens staan. Maar deze datum gold als de troonfeest toen Mohamed V nog de sultan was. Reden hiervoor is dat Mohamed V op 16 november 1955 terugkeerde uit Frankrijk en twee dagen later een toespraak hield. De Onafhankelijkheidsdag ten tijde van Mohamed V werd herdacht op 2 maart, op de datum dat de Allawieten en de Fransen het protectoraatsverdrag beëindigden.

Toen Hassan II aan de macht kwam veranderde hij echter de datum van de herdenking van de Onafhankelijkheidsdag. De reden is dat dit nationale feest valt een dag voor zijn bekroning wat ook een nationale feest is. Hassan II heeft daarom de Onafhankelijkheidsdag verplaatst naar 18 november zodat hij rustig zijn bekroning, misschien wel de belangrijkste nationale feest, kon vieren op 3 maart van elk jaar.

Na de dood van Hassan II, die zijn persoonlijke bekroning belangrijker vond dan de ‘Onafhankelijkheidsdag’, werd de datum van 18 november gehandhaafd door de huidige koning.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.