Waarschijnlijke opvolger Bouteflika woonde in Nador

De meest waarschijnlijke opvolger van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika – in het geval hij aftreedt of ontslagen wordt vanwege zijn gezondheidstoestand – is Abdelkader Ben Saleh, huidig voorzitter van de Algerijnse senaat.

Volgens de Algerijnse grondwet vervangt de voorzitter van de senaat de president in het geval van aftreden, ontslag wegens ziekte of overlijden. Ben Saleh is al 17 jaar voorzitter van de Algerijnse senaat en wordt beschreven als een persoon die dicht bij Bouteflika en zijn familie staat.

Abdelkader Ben Saleh werd geboren op 24 november 1941 in een dorp in de buurt van Tlemcen, vlakbij de grens met Arif, en sinds zijn jeugd heeft hij deel uitgemaakt van het regime dat is ingesteld door de ”Front de Libération Nationale” (FLN).

In 1959 sloot hij zich aan als 18-jarige bij de FLN dat verschillende bases had in Arif. In het begin leerde hij hoe hij landmijnen kon leggen en ruimen in Larache, hierna werd hij verplaatst naar het hoofdkwartier in Azghenghan in de buurt van Nador. In Azghenghane werd hij opgeleid in de politiek en werd aangesteld als vertegenwoordiger van FLN in zone 8 van de regio 5.

Voordat hij naar Algerije vertrok was Ben Saleh betrokken – samen met de latere president Houari Boumédienne en andere Algerijnse leiders – bij de oprichting van lancering van de eerste Algerijnse radiozender, die uitzond vanuit Driouch in de provincie Nador.

Abdelkader Ben Saleh was niet de enige Algerijn die toevlucht en training zocht in Arif, honderden Algerijnse verzetsstrijders, waarvan velen hoge posities kregen na de bevrijding van Algerije, leefden en trainden in Arif dat een toevluchtsoord was voor vele Afrikaanse verzetsstrijders waaronder Nelson Mandela.

Een van deze Algerijnse verzetsstrijders die in Nador woonde is Houari Boumédienne die vaak te vinden was in café Galindo. De Algerijnse ex-president Chadli Benjdid schreef in zijn memoires dat Nador een van de oorzaken was van de spanning tussen Houari Boumédienne en Hassan II. Houari wilde, volgens Chadli, iets terugdoen voor Nador als dank voor de mooie periode die hij in deze stad doorbracht en de steun die hij kreeg van haar inwoners.

Hassan II die in 1959 massamoorden pleegde tegen de Riffijnen en vanaf dat moment het gebied militariseerde en marginaliseerde wilde niks weten van het voorstel van Houari Boumédienne.

 

Nelson Mandela (nummer 15 op de foto) en andere Afrikaanse verzetsstrijders in Oujda. Verschillende personen op deze foto werden later president van hun land, zoals Agostinho Neto (nummer 16) die president werd van Angola, Ahmed Ben Bella (nummer 5) de eerste president van Algerije, Samora Moisés Machel (nummer 17) die president werd van Mozambique, etc…

.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.