Wereldbank bezorgd om economisch model Marokko

Foto Yassin Akouh

In haar laatste halfjaarlijkse rapport over de economische prestaties van Marokko, bood de in Washington gevestigde instelling een vrij sombere lezing over de capaciteit van het economische model van Marokko om het niveau van werkloosheid, armoede en sociaal-structurele ongelijkheid van het koninkrijk te absorberen.

De Marokkaanse krant ”Aujourd’hui le Maroc” schreef gisteren dat de Wereldbank “vooral bezorgd is over de kwetsbaarheid van het economische model van Marokko”.

De internationale financiële instelling is nog pessimistischer als het gaat om de ongelijkheid tussen de verschillende regio’s in Marokko. ”Uitgaande van een jaarlijkse convergentie van 4% zal het 24 jaar duren voordat de verschillen tussen de verschillende regio’s gehalveerd worden”, zegt de Wereldbank. De financiële instelling adviseert het Noord-Afrikaanse land om de convergentie te versnellen door een vergaande regionalisering.

De Wereldbank waarschuwt Marokko ook voor langdurige droogtes en zegt dat de regering niet genoeg maatregelen heeft getroffen om dit verschijnsel te bestrijden.  ”De gemiddelde temperaturen in Marokko nemen toe en de regenval wordt steeds sporadischer, beide  verschijnselen hebben meer invloed op bepaalde delen van het land dan andere. Landbouw en agribusiness genereren meer dan 30 procent van de werkgelegenheid in Marokko. De landbouwsector produceert ook 20 procent van het bbp en 35 procent van de export”, aldus de Wereldbank.

 

Lees ook:

Economische kloof regio’s Marokko enorm

Al Hoceima duurste stad qua levensonderhoud

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.