Wereldbank leent Marokko 500 miljoen dollar en waarschuwt voor stijgende staatsschuld

De Wereldbank is akkoord gegaan het Marokkaanse regime 500 miljoen dollar te lenen voor de financiering van een programma om ”het onderwijs te versterken” dat vanaf morgen van start gaat.

De nieuwe lening werd gisteren in Rabat aangekondigd tijdens een persconferentie van de Wereldbank en het Marokkaanse ministerie van Nationaal Onderwijs, Beroepsopleiding, Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek.

Volgens het regimegezinde Hespress en Achkayen zal Rabat het geld niet in 1 keer krijgen maar in verschillende stappen. De leningen zullen afhankelijk zijn van de behaalde resultaten.

Gisteren publiceerde Hespress een bericht waarin de Wereldbank Marokko waarschuwt voor economische schokken door de hoge staatsschuld.

In het artikel staat dat de Buitenlandse lange termijn schuld van Marokko 40.803.000.000 dollar is en dat het in 2008 nog maar 19.242.000.000 dollar was. De korte termijn schulden stegen van 1.631 miljoen dollar in 2008 naar 7.446 miljoen dollar vorig jaar.

In het rapport van de Wereldbank staat dat de staatsschuld hoger is dat de jaarlijkse export van de Marokkaanse staat (112%). In 2008 bedroeg de staatsschuld 23% van het bruto binnenlands product (bbp), vorig jaar steeg het naar 43 procent.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.