Wil Mohamed Bin Salman af van overgrote gedeelte Hadiths?

In een televisie-interview deze week heeft de Saoedische kroonprins Bin Salman gesproken over zijn ‘Visie 2030’, een ‘ambitieus toekomstplan’ om het koninkrijk van Al Saoed te moderniseren door middel van economische, politieke en religieuze hervormingen.

Bin Salman verklaarde dat de regering op juridisch gebied gebonden is aan de teksten van de Koran en de teksten van de ‘Mutawatir hadiths’. Betreft de Ahad Hadiths oordeelt de regering over de geldigheid ervan aan de authenticiteit van de desbetreffende hadith.

De kroonprins voegde toe dat ‘er geen straf is voor een religieuze aangelegenheid behalve met een duidelijke Korantekst. De straf wordt toegepast in overeenstemming met hoe het werd toegepast door de profeet’, meldt Arabi21.

Deze uitspraken hebben voor veel ophef gezorgd en tot verhitte discussies geleid tussen voor- en tegenstanders. De progressieven verwelkomden de uitspraken van Bin Salman en hopen dat het extremisme hiermee wordt gematigd. De conservatieven zien de uitspraken van Bin Salman als poging om de geldigheid van de Ahad Hadiths te ontkennen.
De Ahad Hadiths zouden meer dan 90% van de overleveringen vormen. Volgens sommigen vormen de Mutawatir Hadiths minder dan 1 procent van alle Hadiths.

Bin Salman sprak ook over Mohammed ibn Abdul Wahhab. ‘Als hij uit zijn dood zou ontwaken en ziet hoe wij ons aan zijn teksten houden en onze geest sluiten voor vernieuwing, zal hij de eerste zijn die zich hier tegen gaat verzetten’, zei hij.

De uitspraak van de grootste financierder van het wahhabisme in de wereld is slecht nieuws voor de wahhabisten in onder meer Nederland. Als hun grootste financierder afstand neemt van Mohammed ibn Abdul Wahhab en zijn leer zullen ze daar gedwongen in mee moeten gaan als zij de financiering willen behouden.

Lees ook: Raad Moskeeën Nederland staat achter Saoedi-Arabië na kritiek over Khashoggi

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.