Woordenwisseling in de rechtbank en de zitting is gestaakt

De tweede zitting van het hoger beroep van de Riffijnse activisten in Casablanca is vandaag begonnen. De Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui is ook aanwezig nadat zijn dossier toegevoegd werd bij het dossier van de activisten van de Riffijnse volksbeweging.

De zitting kende ook de aanwezigheid van een tolk van het Riffijns naar het Arabisch, na de kritiek van Amnesty international op het pan Arabische regime in Rabat die de Riffijnen ondervroeg in het Arabisch terwijl een grote groep die taal niet machtig is.

De zitting begon met een woordenwisseling tussen de Riffijnse activist Rabie Ablak en de Marokkaanse rechter Lahcen Talfi nadat de laatste aan de Riffijn vroeg om zijn identiteit te verifiëren. Rabie Ablak antwoordde met: ” Ik ga je mijn identiteit niet geven, ik weiger deel te nemen aan dit theaterstuk, dezelfde scenario wordt herhaald… Bij de onderzoeksrechter gebeurde hetzelfde, in eerste aanleg ook… Maar wanneer je leest waar de vonnissen op zijn gebouwd zie je dat ze gebaseerd zijn op het politieverhoor… Wat is dan het nut van dit allemaal? Ik ga geen deelnemen aan dit toneel!”. De Marokkaanse rechter schreeuwde tegen Rabie dat hij terug moest naar de glazen kooi waar de rest van de activisten zich bevinden.

Terwijl de advocaten in overleg waren met de Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui. Riep Nasser Zafzafi vanuit de kooi dat hij tijd nodig heeft om te overleggen met het verdedigingsteam en dat het onderwerp belangrijk is voor de verloop van de rechtszaak. Het verzoek van Nasser werd bevestigd door de advocaten Abderrahim El Jameai en Mohamed Aghennaj, waarna de rechter het verzoek accepteerde en de zitting staakte.

Amnesty International kwam vandaag met een rapport waarin de mensenrechtenorganisatie zegt dat de rechtszaken tegen de Riffijnse leiders absoluut niet voldoen aan de standaarden voor een eerlijk proces. Amnesty riep het regime op om de Riffijnse activisten onmiddellijk vrij te laten. Klik op de link om het rapport te lezen.

 

Wij zullen dit berichten blijven updaten met het laatste nieuws uit Casablanca.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.