Youtuber Omerani tegen rechter: Ik ben een Amerikaan en geen Marokkaan!

Afgelopen donderdag verscheen de youtuber Chafik Omerani voor de Marokkaanse rechter. In de zaal was zijn familie ook aanwezig, evenals de Amerikaanse consul en een tolk.

Chafik Omerani vertelde in de rechtszaal dat hij gearresteerd werd meteen nadat hij uit het vliegtuig was gestapt. Hij vroeg de agenten waarom hij gearresteerd werd. Hun antwoord was: “wij weten het niet en voeren enkel bevelen uit.”

De man werd naar het een politiebureau in Rabat gebracht. Hij stelde daar dezelfde vraag, maar kreeg geen antwoord. Hij werd vervolgens in een politiebus geplaatst en afgevoerd naar Casablanca. Voor een flatgebouw is van de politiebus veranderd. Chafik dacht dat hij naar de beruchte martelgevangenis ‘Temara’ zou worden gebracht. Uiteindelijk belandde hij in een grote ruimte in Casablanca. In deze ruime zaal waren verschillende personen aanwezig. Chafik Omerani vroeg hen wat de reden was van zijn arrestatie. Echter, ook hierop geen antwoord.

Later arriveerde een persoon die hem vroeg of de video’s op Youtube echt van hem waren. Chafik Omerani antwoordde instemmend, en zei daarbij dat die video’s opgenomen zijn in de VS waar de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd is.

Nadat het verhoor afgerond was, moest Chafik Omerani het verhoorverslag ondertekenen. De Youtuber merkte op dat er in de documenten stond dat hij een Marokkaans woonadres (Sidi Yahya El Gharb) heeft. Hij gaf de verhoorders te verstaan dat hij een Amerikaans woonadres heeft en dat hij het verhoor niet kan en zal ondertekenen als dat niet wordt aangepast.

De verhoorder zei tegen Chafik Omerani dat zij het adres gingen aanpassen en vertrokken. Toen de verhoorder terugkwam, vertelde de man dat het adres niet aangepast wordt.

In februari vroeg de onderzoeksrechter naar het adres van Chafik Omerani en de laatste antwoordde dat hij een Amerikaanse staatsburger is met een woonadres in de VS.

De rechter onderbrak hem met: ‘Je hebt ook de Marokkaanse nationaliteit’.

Chafik Omerani antwoordde: ‘Mijn enige zonde waardoor ik hier voor jou sta, is dat ik in Marokko ben geboren.
Wat betreft de Marokkaanse nationaliteit: deze verzorgde mij een gebroken schouder voor het gebouw van het parlement (tijdens een protest van werkloze afgestudeerde studenten). Dit nadat ik in Rusland was afgestudeerd als ingenieur op de kosten van mijn vader.

Wat heeft het Marokkaanse staatsburgerschap mij opgeleverd?
Mijn vader zat in het verzet tegen de Franse bezetter. Hij werd opgepakt en gemarteld. Hij bracht de hele nacht door in een vat zoutwater waardoor zijn huid van zijn lichaam loskwam. Wat heeft de staat mijn vader gegeven? Het teruggewonnen land van de bezetter is gegeven aan de generaals, ministers en nazaten van de verraders.’

De rechter onderbrak hem meerdere malen en waarschuwde hem dat hij verantwoordelijk is voor alles wat hij zei.

Chafik Omerani antwoordde dat toen hij het Amerikaanse staatsburgerschap verkreeg, gezworen heeft het land te verdedigen als er gevaar zou dreigen. ‘Ik ben vereerd om in de frontlinie te staan ​​om Amerika te verdedigen, omdat het land mij zekerheid, veiligheid, evenals een goed salaris geeft’, voegde hij eraan toe.

De youtuber zei dat als hij opgeroepen zou worden om Marokko tegen een dreiging te verdedigen dat hij de oproep zal weigeren. ‘Omdat Marokko mij in de steek heeft gelaten’, licht hij toe.

Chafik Omerani herinnerde de rechter eraan dat hij in 2011 een video opnam waarin hij zich ontdeed van de belofte van trouw aan de koning. ‘Ik erken hem ook niet als koning noch als leider der gelovigen’, voegde hij eraan toe.

De zitting van Chafik Omerani werd verdaagd naar donderdag 25 maart. De broer van Chafik, die aanwezig was in de zaal en de tekst hierboven schreef, sloot zijn tekst af met de vraag: ‘heeft een Marokkaanse consul ooit van begin tot eind de processen van een Marokkaanse burger in het buitenland bijgewoond ter ondersteuning van een Marokkaan die onrecht werd aangedaan?’

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.