Youtuber Omerani veroordeeld tot gevangenisstraf voor zijn video’s

De youtuber Chafik Omerani is vandaag veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf en een geldboete ter hoogte van 40.000 dirham (+/- 3.800 euro).

De youtuber met dubbele nationaliteit (Marokkaans en Amerikaans) werd veroordeeld voor video’s die hij in de Verenigde Staten opnam. In die video’s bekritiseerde hij het regime en sprak onder meer over de wijdverspreide corruptie.

Alhoewel het uiten van een kritische mening geen reden is om in de gevangenis te belanden, wordt de gevangenisstraf gezien als mild. Vermoed wordt dat het te maken heeft met de steun die Chafik kreeg van de Amerikaanse consul.

Chafik Omerani zei vorige week in de rechtbank dat hij geen Marokkaan is en dat hij de despoot Mohamed 6 niet als koning noch als leider der gelovigen erkent. Deze uitspraak had hem makkelijk een paar jaar gevangenisstraf kunnen kosten in het land waar de grondwet de koning alle machten geeft en benadrukt dat ‘de persoon van de koning onschendbaar is en dat het een plicht is om eerbied en respect te tonen voor de koning’.

Lees ook: Youtuber Omerani tegen rechter: Ik ben een Amerikaan en geen Marokkaan!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.