Zefzafi en andere Riffijnse politieke gevangenen beschuldigen het regime van racisme

Afgelopen zondag 6 oktober hebben cipiers van de gevangenis Ras Lma in Fes de cellen van de Riffijnse politieke gevangenen nauwkeurig onderzocht. Tijdens het onderzoek werd de politieke gevangene Zakaria Adahchour uitgescholden met vulgaire woorden.

Vandaag werden de Riffijnse gevangenen om 07:00 opgewekt door nog een onderzoek, dit keer zijn de cipiers vergezeld door elementen van de Marokkaanse inlichtingendiensten, aldus een verklaring van de politieke gevangenen.

De Marokkaanse veiligheidsdiensten wilden de Riffijnen ontkleden en fouilleren, wat de laatsten weigerden en gevraagd hebben om de detectors te gebruiken. Hierbij werd een politieke gevangene geduwd en aangetrokken door drie Marokkaanse agenten. Uiteindelijk zagen de agenten er vanaf en begonnen ze de spullen in de cellen te onderzoeken, op de grond te gooien en te vertrappen. Zelfs het eten van de Riffijnen, die zij inkopen bij de gevangeniswinkel, ontsnapte niet aan de Marokkaanse laarzen.

Een dagboek van Nasser Zefzafi werd aandachtig onderzocht en bladzijde voor bladzijde gefotografeerd door de inlichtingendiensten. In een van de teksten schreef Nasser Zefzafi over de misdaden van de Spaanse dictator Franco jegens de Riffijnen. Een van de agenten van de inlichtingendiensten vroeg Nasser Zefzafi: ”Wil jij problemen voor ons veroorzaken met Spanje?”.

De Marokkaanse agenten vonden ook teksten die geschreven zijn in het Tifinagh (Amazgh alfabet, erkend door de grondwet). De Marokkaanse agenten provoceerden de Riffijnen door hen te vragen welke taal dat moest voorstellen.

Bij de actie van de elementen van het regime werd niks illegaals gevonden. De Riffijnse politieke gevangenen zeggen dat zulke acties bedoeld zijn om ze te intimideren, te folteren en te provoceren. De gevangenen voegen er aan toe dat het beledigen van de Amazigh taal en identiteit een Makhzen(regime) eigenschap is dat duidt op Apartheid en racisme.

De Riffijnse politieke gevangenen Samir Ighid, Mohamed Haki, Nabil Ahamjik, Wassim Elboustati, Zakaria Adahchour en Nasser Zefzafi verklaren aan de nationale en internationale publieke opinie dat hun leven in de gevangenis het doelwit is geweest van het staatsapparaat, dat alle internationale conventies en convenanten over mensenrechten en waardigheid, evenals politieke, economische en culturele rechten heeft geschonden. De Riffijnen doen een beroep op alle nationale en internationale mensenrechtenorganisaties en -organen om hun volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie waarin zij in de gevangenis leven.

Een zeer betrouwbare bron heeft Arif News verteld dat de provocatie van vandaag een wraakactie is van Marokko nadat Nasser Zefzafi een brief uitlekte waarin hij Spanje bekritiseert voor het geven van een prijs aan Abdellatif Hammouchi. De laatste is het hoofd van de Marokkaanse politie, hoofd van de Marokkaanse inlichtingendiensten en adviseur van Mohamed VI.

 

Lees ook: 

Riffijnse politieke gevangene gediscrimineerd en gemarteld in de gevangenis!

Marokko verbiedt politieke gevangenen Riffijns te spreken

Racisme tegen Riffijnse activisten in de Marokkaanse gevangenissen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.