Zefzafi en Haki mogen zieke moeders bezoeken

Verschillende betrouwbare bronnen hebben vandaag gemeld dat de Riffijnse politieke gevangenen Nasser Zefzafi (20 jaar gevangenisstraf) en Mohamed Haki (15 jaar gevangenisstraf) hun zieke moeders mochten bezoeken.

Nasser Zefzafi mocht zijn moeder bezoeken in het oncologisch centrum in de stad Tanger. Mohamed Haki mocht op zijn beurt zijn zieke moeder bezoeken in een kliniek in Rabat.

Beide moeders hebben kanker en beiden moeten ze afreizen naar buiten centraal Arif voor behandeling. Een van de eisen waarvoor Nasser Zefzafi en Mohamed Haki de straat opgingen was het realiseren van een ziekenhuis in de regio om kankerpatiënten te behandelen. In de jaren 20 van de vorige eeuw gebruikte de coalitie tegen Arif republiek tonnen gifgassen om het Riffijnse verzet te breken. Deskundigen zeggen dat deze gifgassen de oorzaak zijn van het hoge aantal kankerpatiënten in Arif.

De zus van Mohamed Haki zegt dat haar broer zijn moeder omhelsde en dat hij haar kussen vermengd met tranen gaf. Na het korte bezoek nam Haki weer afscheid van zijn moeder en zei het volgende volgens zijn zus: ‘Oh mijn dierbare moeder, ik zal degenen die me weghouden van je warme omhelzing en je tedere aanraking niet vergeven’.

Volgens verschillende activisten, waaronder ex-politieke gevangenen, is dit een gebaar dat Marokko de ruim 25 Riffijnse politieke gevangenen wil vrijlaten voor de parlementsverkiezingen volgend jaar. Het conflict in de Westelijke Sahara, de winst van de Democraten in de VS, de druk van de Riffijnse diaspora en het groeiend bewustzijn onder de Riffijnen zouden het regime ertoe hebben bewogen om de situatie in Arif te willen de-escaleren. Uit uitlatingen van verschillende figuren wordt geconcludeerd dat Marokko geen problemen heeft met het vrijlaten van de Riffijnse activisten maar dat het problemen heeft met de Riffijnse identiteit en de groei van het bewustzijn onder de Riffijnen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.