Ziekenhuis Driouch zonder artsen na schijnopening op televisie

Minister van Volksgezondheid tijdens de schijnopening

Op 29 januari dit jaar opende de minister van Volksgezondheid, Khalid Ait Taleb, en andere functionarissen het eerste ziekenhuis in de Riffijnse provincie Driouch met ruim 210.000 inwoners.

De opening ging gepaard met veel bombarie en propaganda in de Marokkaanse media. ”Het ministerie van Volksgezondheid verduidelijkte dat, in uitvoering van de koninklijke richtlijnen van Zijne Majesteit Koning Mohammed VI, die betrekking hebben op het doorvoeren van een grondige hervorming van het gezondheidsstelsel, de Minister van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, vergezeld door de gouverneur van de Oriental regio en de gouverneur van de provincie Driouch, het startsein gaf voor de lancering van de diensten van het provinciaal ziekenhuis van Driouch”, schreef de Marokkaanse publieke omroep SNRT.

Inwoners van de provincie Driouch waren verheugd met het goede nieuws. De dag na de opening van de minister gingen enkele burgers naar het ziekenhuis voor behandeling. Zij kregen echter te horen dat het ziekenhuis niet functioneert zoals op de televisie wel werd beweerd.

Op regimegezinde websites verschenen berichten dat de nieuwe artsen enkele dagen de tijd nodig hadden om te verhuizen naar Driouch, voordat ze aan de slag konden in het ziekenhuis.

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder en is er nog geen enkele arts, van de beloofde 22 artsen, te bekennen in het ziekenhuis. De patiënten moeten, net als voorheen, afreizen naar het Hassani ziekenhuis in Nador. Al Aoual noemt het een schandaal.

Volgens de inspectie van de Istiqlal-partij zijn alle afdelingen van het ziekenhuis gesloten behalve de kraamafdeling, de spoedeisende hulp en de afdeling Radiologie. De inspectie voegde in haar rapport toe dat op deze afdelingen alleen verpleegkundigen en technici werken, in volledige afwezigheid van artsen die eerder waren toegewezen aan het provinciaal ziekenhuis van Driouch.

De schijnopening van het ziekenhuis kwam na jaren vertraging. De inwoners van Driouch kregen sinds 2017 dat de opening van het ziekenhuis nabij was. Het gebouw was al afgerond maar bleef gesloten. Met de coronapandemie stegen de oproepen en de druk van de lokale bevolking om het ziekenhuis te openen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.