Ziekenhuis ‘gijzelt’ lichaam coronadode totdat familie onkosten betaalt

Het ziekenhuis ‘Hopital Universitaire International Cheikh Zayd’ in Rabat weigert het lichaam van een coronadode te geven aan zijn familie voordat de behandelingskosten worden betaald.

Het gaat om een man die het ziekenhuis inging voor een PCR-test. Hij werd positief getest en bleef in het ziekenhuis voor behandeling. De patient overleed op 11 feburari. Sindsdien weigert het ziekenhuis zijn lichaam te geven aan de familie.

Het ziekenhuis dreigt de familie dat als ze 60.000 dirham (+/- 6.000 euro) niet betalen dat het lichaam van hun dierbare begraven zal worden op een onbekende plek.

De familie diende een klacht in tegen het ziekenhuis maar de rechtbank verwierp de aanlacht en stelde dat de familie het verschuldigd bedrag moest betalen aan het ziekenhuis in ruil voor het lichaam van de overledene.

Adil Youssef, van de mensenrechtenorganisatie AMDH, bracht dit verhaal naar buiten, waarna het opgepikt werd door de media. Kort hierna werd de familie gecontacteerd door de procureur des Konings (officier van justitie) en kreeg te horen dat ze het lichaam van hun dierbare zullen krijgen zonder de 60.000 dirham te betalen.

Het is niet de eerste keer dat dit ziekenhuis in de media komt voor het eisen van geld aan nabestaanden. In 2020 kwam het ook al in de media toen de dochters van een overleden hartpatiënt 240.000 dirham (+/- 24.000 euro) moesten betalen om het lichaam van hun overleden vader te kunnen begraven.

Het ziekenhuis is eigendom van Sheikh Zayed Foundation, een non-profitorganisatie vernoemd naar Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten.

De fonds werd in 1993 opgericht met financiering van de Verenigde Arabische Emiraten. In 2003 benoemde Mohamed 6 zijn adviseur en vriend Mounir Majidi tot voorzitter van Sheikh Zayed Foundation.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.