Zinedine Zidane zegt Idir vaarwel

De trainer van Real Madrid, Zinedine Zidane, heeft een post geplaatst op zijn instagram waarin hij afscheid neemt van de Amazigh zanger Idir.

Zinedine Zidane, zelf ook een Amazigh uit Kabylië, zei: ‘vandaag ontvingen we het slechte nieuws dat we iemand kwijt zijn geraakt waar we veel van houden, een moedige man en een voorbeeld! Je hebt mijn jeugd en mijn familie gemarkeerd. Ik zal onze ontmoeting nooit vergeten. Rust Zacht!

Zidane is een voetbalcoach en voormalig profvoetballer. Tijdens zijn profcarrière speelde hij voor AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid. Hij speelde 108 interlands in het Franse nationale team, waarmee hij het WK 1998 en het EK 2000 won. Zizou werd driemaal verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar en won onder meer de Champions League en landskampioenschappen in zowel Spanje als Italië.

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft getwitterd (zie foto 1) over het overlijden van Idir. De Franse president zei: ‘Een unieke stem is uitgestorven. Idir zong zijn Kabylie-wortels met de melancholie van een ballingschap en de broederschap van mensen met de hoop van een humanist. De poëzie van zijn liederen zal lang resoneren van de ene kant van de Middellandse Zee naar de andere.

De voormalige president van Frankrijk, François Hollande, plaatste een bericht op zijn Facebookaccount (zie foto 2). In de post zei Hollande het volgende: ‘Hij (Idir) betoverde hele generaties met de ritmes van zijn lieve, rijke en ontroerende melodieën. Hij was een geweldige ambassadeur voor de Kabylische cultuur en een grote ‘Algerijnse’ dichter. Zijn werken zullen lange tijd aan beide zijden van de Middellandse Zee worden gezongen.

Ook het UNESCO nam afscheid van Idir (zie foto 3) en noemde hem een van de belangrijkste ambassadeurs van de Kabylische en Amazigh cultuur.

 

(Foto 1)

(Foto 2)

(Foto 3)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.