Zoon overleden coronapatiënt waarschuwt voor ‘ziekenpost’ in Imzouren (video)

Gisteren zijn drie vrouwen en een man overleden in de ‘ziekenpost’ in de stad Imzouren. Volgens de autoriteiten zijn deze patiënten overleden aan het coronavirus.

Hassan Ait Bourich is de zoon van een van de overleden patiënten. Hij weigert het overlijdensakte van zijn moeder in ontvangst te nemen voordat hij een kopie krijgt van haar patiëntendossier. De directie van de ziekenpost vertelde Hassan echter dat het patiëntendossier van zijn moeder nog geschreven moet worden.

Hassan vraagt zich af hoe het mogelijk is dat zijn moeder geen patiëntendossier heeft en zegt dat in een normaal ziekenhuis zo’n dossier continu wordt bijgehouden. Volgens de directie is er maar 1 arts aanwezig en die zou het te druk hebben om de dossiers te schrijven.

De zoon zegt dat zijn moeder onderzocht werd in het ‘ziekenhuis’ van Al Hoceima en dat de laatste gezegd heeft dat zij niks mankeerde. Hassan zegt dat ze alsnog naar Imzouren werd verplaatst, waar ze volgens de directeur overleed aan longontsteking. De zoon vraagt zich af hoe de directeur de doodsoorzaak weet als er geen medisch dossier is? ‘Als er een dossier waar de doodsoorzaak staat dan wil ik inzage krijgen en bewijzen zien dat mijn moeder corona had en aan longontsteking overleed’, voegde hij aan toe.

Hassan Ait Bourich roept iedereen die een dierbare is verloren in Imzouren op geen overlijdensakte in ontvangst te nemen tot de ziekenpost met duidelijkheid komt. ‘Vraag een kopie van het patiëntendossier en de coronatest, het gaat hier om mensen!’, aldus Hassan.
Hij vraagt ook de inwoners van de regio in actie te komen opdat er meer artsen en verplegers beschikbaar worden gesteld voor de ziekenpost van Imzouren, ‘anders sterft heel de provincie, een voor een, in die ziekenpost’, waarschuwt hij.

Hassan Ait Bourich is niet de enige die aan de alarmbel trekt. Zelfs een politieke partij heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin het waarschuwt voor de gevolgen van ernstige tekort aan medisch personeel en materiaal in Imzouren. Volgens de verklaring is er maar 1 arts beschikbaar voor de afdeling Intensive Care die coronapatiënten uit heel de provincie Al Hoceima (ruim 400.000 inwoners) ontvangt. De enige arts blijkt ook niet fulltime aanwezig te zijn in het medisch centrum van Imzouren. De ziekenpost lijdt ook aan een tekort in het aantal verplegers, vooral nadat een deel van de verplegers thuis zit door coronabesmetting en de directie geen vervangers heeft aangesteld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.